Antena 3 CNN Externe Rusia dă vina pe ''naţionalişti'' ucraineni care ar fi împiedicat civilii să plece după crearea coridoarelor umanitare

Rusia dă vina pe ''naţionalişti'' ucraineni care ar fi împiedicat civilii să plece după crearea coridoarelor umanitare

Ministerul rus al Apărării a declarat că nimeni nu a folosit sâmbătă cele două coridoare umanitare create în apropierea oraşelor ucrainene Mariupol şi Volnovaha şi a acuzat că "naţionalişti" ucraineni au împiedicat civilii să plece, a relatat agenţia de presă RIA, citată de Reuters.

Rusia dă vina pe ''naţionalişti'' ucraineni care ar fi împiedicat civilii să plece după crearea coridoarelor umanitare
Sursa foto: hepta
de Mia Lungu    |    05 Mar 2022   •   14:33

În declarații care au contrastat puternic cu comentariile oficialilor ucraineni, ministerul a declarat că forţele ruseşti au fost atacate după ce a creat coridoarele umanitare în timpul unei încetări parţiale a focului.

Evacuarea civililor, suspendată la Mariupol | Rușii nu respectă încetarea focului, anunțată de ei | Viceprimar: "Ne bombardează cu artileria, e o nebunie"

BBC transmite că încetarea parțială a focului, anunțată mai devreme de ruși la Volnovaha și la Mariupol, nu este respectată în acest din urmă oraș.

Postul britanic, care a sesizat încălcarea încetării focului la capătul rutei de evacuare din Mariupol, îl citează pe viceprimarul Serhii Orlov:

"Nu e nicio încetare a focului în Mariupol și nici de-a lungul traseului de evacuare. Civilii sunt gata să plece din oraș, dar nu pot să plece în timp ce sunt bombardați. Rușii continuă să ne bombardeze și folosesc artileria. Este o nebunie!"

Ulterior, autoritățile locale au transmis pe Telegram că evacuarea civililor se suspendă din cauza tirurilor continue.

"Din cauza faptului că partea rusă nu aderă la încetarea focului și continuă să bombardeze orașul Mariupol și împrejurimile sale, din motive de securitate, se suspendă evacuarea populației. Toți cetățenii din Mariupol sunt îndemnați să se adăpostească. Mai multe informații despre evacuare vor fi postate în curând. În acest moment, sunt în curs de desfășurare negocieri cu Federația Rusă pentru stabilirea unui regim de încetare a focului și instituirea unui coridor umanitar sigur", se precizează în anunțul consiliului local.

Acordul parțial de încetare a focului a fost anunțat de partea rusă mai devreme în cursul dimineții de sâmbătă.

"Astăzi, 5 martie, de la ora 10 dimineața, ora Moscovei (ora 9 la București, n.r.), partea rusă declară regimul de încetare a focului și deschide de coridoare umanitare pentru ieșirea civililor din Mariupol și Volnovaha", se spune într-un comunicat al ministerului rus al Apărării, potrivit căruia "coridoarele umanitare și rutele de ieșire au fost convenite cu partea ucraineană".

Potrivit oficialilor ruși, încetarea focului ar urma să fie în vigoare până la ora 16:00, ora României.

×
Subiecte în articol: Rusia ucraineni civili coridoare umanitare
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close