Antena 3 CNN Actualitate O nouă metodă de escrocherie îi vizează pe românii care vor să ajute refugiați ucraineni

O nouă metodă de escrocherie îi vizează pe românii care vor să ajute refugiați ucraineni

O nouă metodă de escrocherie care vizează și România a fost descoperită de cercetătorii în securitate informatică de la Bitdefender.

O nouă metodă de escrocherie îi vizează pe românii care vor să ajute refugiați ucraineni
Sursa foto: Getty Images
de Gabriel Dano    |    07 Mar 2022   •   22:49

De această dată e-mailurile frauduloase exploatează invazia Ucrainei de către Rusia și criza umanitară strâns legată de acesta. Astfel, 4% dintre mesajele trimise de către atacatori la nivel global țintesc adrese de email din România.

La câteva ore după invazie, guvernul ucrainean a anunțat că acceptă donații în criptomonedele Bitcoin și Ethereum, iar comunitatea globală nu a dezamăgit. Potrivit celei mai recente analize a tranzacțiilor blockchain, portofelul ETH a primit peste 18.524 de tranzacții în valoare totală de peste 9,7 milioane de dolari, în timp ce portofelul BTC arată peste 9.300 de tranzacții cu o valoare de 9,4 milioane de dolari. Acesta este principalul motiv pentru care infractorii cibernetici și-au intensificat eforturile pentru a redirecționa către propriile conturi orice ajutor financiar venit de pe mapamond.

„Momentele de criză globală sunt cunoscute din punct de vedere istoric pentru declanșarea de campanii de spam periculoase care exploatează emoțiile umane și dorința oamenilor de a ajuta. Până acum, am observat că atacatorii au reacționat foarte rapid la anunțurile legitime ale Ucrainei și ale diferitelor organizații, imitând formatul mesajelor acestora. Ne așteptăm ca varietatea campaniilor de phishing și malware, precum și volumul de mesaje trimise zilnic să crească, iar atacatorii să își adapteze în consecință metodele de convingere”, a declarat Adrian Miron, Antispam Research Manager la Bitdefender.

Escrocii se dau drept reprezentanți ai guvernului ucrainean, agenția umanitară internațională Act for Peace, UNICEF și alte proiecte de strângere de donații, cum ar fi Ukraine Crisis Relief Fund. Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender îi îndeamnă pe toți utilizatorii de internet să fie foarte vigilenți în aceste vremuri și să practice o bună igienă cibernetică pentru a se asigura că banii donați nu ajung în locuri greșite: nu dați niciodată click pe linkuri sau fișiere atașate din e-mailuri sau pe mesaje care vă cer să faceți o donație urgentă; donați exclusiv către organizații caritabile, organizații non-profit și de strângere de fonduri oficiale și de încredere; verificați-vă conturile bancare în mod regulat pentru orice activitate suspectă sau cheltuieli neautorizate; stabiliți parole unice și autentificare în doi pași pentru toate conturile online.

×
Subiecte în articol: escrocherie bitdefender
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close