Pe cuvânt cu Ana Iorga. Când folosim instant şi când folosim instantaneu

de Georgiana Adam    |    05 Feb 2021   •   16:00
Pe cuvânt cu Ana Iorga. Când folosim instant şi când folosim instantaneu

Cele două cuvinte au statut gramatical diferit şi sunt specializate, fiecare, pentru diferite contexte. Sunt, însă, asemănătoare ca sens.

Instant, conform DEX, este un adjectiv invariabil. Înseamnă instantaneu, rapid, care se prepară repede prin dizolvarea unui concentrat.

Expresii exemplificatoare: supă instant, sos instant, vopsea instant.

Instantaneu poate funcţiona ca adjectiv variabil şi ca substantiv neutru. 

  • Sensul 1: care se produce brusc şi se desfăşoară rapid. De exemplu: fenomen instantaneu. Poate fi folosit şi adverbial: fenomenul s-a produs instantaneu. 
  • Sensul al doilea: instantaneul este o imagine sau o fotografie obţinută printr-o expunere foarte scurtă.
  • Sensul 3: care se referă la un anumit moment sau este definit pentru un anumit moment.

Pentru instant, dicţionarul nu prevede o utilizare adverbială. Însă, prin analogie cu alte adjective, se poate valida o astfel de funcţie şi în cazul lui instant.

De pildă, adjectivul frumos se poate folosi şi adverbial. Copilul este frumos dar, pe de altă parte, copilul scrie frumos. Avem o supă instant. Evident, supa se prepară instant. El a dat un răspuns instant. Sau răspunsul a fost instant.

Contextele lui instantaneu: Vorbim de un fenomen instantaneu sau de o reacţie instantanee. A realizat un instantaneu. Răspunsul a venit instantaneu.

Diferenţele de utilizare: Nu putem spune supă instantanee, după cum nu putem spune instant fotografic.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close