Antena 3 CNN Actualitate Primarul Iaşului, declaraţie de ultimă oră privind procesiunile de la Sfânta Parascheva

Primarul Iaşului, declaraţie de ultimă oră privind procesiunile de la Sfânta Parascheva

Mihai Chirica, edilul Iaşului a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că primăria susţine administrativ celebrarea Sfintei Parascheva, fără a interveni peste principiile canonice ale Mitropoliei. Primarul şi-a exprimat regretul că din cauza pandemiei celebrarea din acest an este limitată şi a făcut apel la credincioşi să respecte măsurile de protecţie. 

Primarul Iaşului, declaraţie de ultimă oră privind procesiunile de la Sfânta Parascheva
Sursa foto: Hepta
de Dana Musceleanu    |    07 Oct 2020   •   17:15

Mihai Chirica a susţinut miercuri, la Primăria Iaşului, o primă conferinţă de presă la începutul unui nou mandat ca edil al oraşului. Chirica a abordat spinoasa problemă a ceremoniilor de Sfânta Parascheva, negând acuzaţiile că măsurile de protecţie sunt un atentat la libertatea religioasă. 

“Nu ne îngăduie vremurile să facem aceste lucruri”

“Mulţi au zis că noi nu vrem să facem Sărbătorile Iaşului, că este un atentat la libertatea de exprimare religioasă. Să le fie ruşine tuturor celor care au încercat să aducă o asemenea discuţie. Vorbim despre sufletul unei naţiuni.
Nu ne îngăduie vremurile să facem aceste lucruri.
Mi-ar fi plăcut şi mie că lucrurile să fie altfel, să putem sărbători cu adevărat. Nu se poate. Să nu contribuim la creşterea numărului de infectări. Mitropolia are sprijinul canonic. Noi vom face ceea ce putem face din punct de vedere administrativ, fără să intervenim peste acele principii canonice.  Este liber fiecare să se închine, dar să o facem într-un mod mai atent în această perioadă.”, a transmis primarul Mihai Chirica, citat de bzi.ro

Pelerinaj în vremea pndemiei

Mitropolia Moldovei a anunţat că racla Sfintei Parascheva va rămâne în biserică, iar moaştele vor fi scoase afară, doar dacă nu va fi un număr mare de oameni, pentru a nu se crea înghesuială. De asemenea, în conformitate cu noile reguli anunţate de DSU, cei care vor fi prezenţi la slujba din capitala Moldovei vor trebui aibă buletinul la ei, pentru a dovedi jandarmilor faptul că locuiesc în municipiul Iaşi.

Anual, Sărbătorile Iaşului care aveau în centrul manifestărilor celebrarea Sfintei Parascheva pe 14 octombrie, adunau în jur de 300.000 de oameni. Anul acesta, din cauza pericolului infectării cu noul coronavirus, pelerinii din alte localităţi nu au voie să vină la Iaşi. De asemenea, cei prezenţi la manifestările religiose trebuie să respecte regulile de protecţie şi distanţare.
Reprezentanţii Prefecturii Iaşi au anunţat că cei care nu respectă măsurile impuse vor fi amendaţi.

×
Subiecte în articol: Iași Sfânta Parascheva Mihai Chirica
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close