Antena 3 Actualitate Percheziţii la Primăria Iaşi, într-un caz de înşelăciune cu terenuri. Mihai Chirica: "Noi am sesizat instituţiile statului şi cred că am făcut bine"

Percheziţii la Primăria Iaşi, într-un caz de înşelăciune cu terenuri. Mihai Chirica: "Noi am sesizat instituţiile statului şi cred că am făcut bine"

de Georgiana Adam    |    26 Apr 2021   •   13:48
Percheziţii la Primăria Iaşi, într-un caz de înşelăciune cu terenuri. Mihai Chirica: "Noi am sesizat instituţiile statului şi cred că am făcut bine" Hepta

Poliţiştii şi ofiţerii DIICOT au descins, luni dimineaţă, în birourile Primăriei Iaşi, la primarul Mihai Chirica şi la city managerul Gabriel Harabagiu, fost viceprimar și la sediul BZI, în biroul patronului Ghiocel Asimionesei.

Este vorba de un caz de înşelăciune cu un teren ce aparţine Primăriei Iaşi, în care sunt implicaţi avocaţi, notari şi funcţionari publici, iar percheziţii în acest dosar au avut loc azi şi în Capitală.

Din primele informaţii, ar fi vorba despre un teren pe care primăria i l-ar fi dat lui Asimionesei, iar acesta ar fi construit acolo un bloc, potrivit reporteris.ro.

Comunicatul DIICOT, emis luni presei, arată că percheziţiile au loc într-un dosar penal în care se fac cercetări pentru infracţiunile de grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu şi fals intelectual.

Potrivit oficialilor, în 2016, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat în vederea obţinerii, în mod fraudulos, a unui teren din patrimoniul unei instituţii publice, respectiv Primăria Iaşi, pe care au construit blocuri de locuinţe, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 2 milioane de lei.

DIICOT: Infracţiunea, posibilă prin acordarea sprijinului de către avocaţi, notari şi funcţionari publici

"Infracţiunea ar fi avut drept scop obţinerea, în mod fraudulos, a unor terenuri din patrimoniul unei instituţii publice, pe care ar fi urmat să fie construite blocuri de locuinţe, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 2 milioane de lei", potrivit procurorilor de la Direcţia de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași.

Din Primărie au fost ridicate documente şi au fost făcute percheziţii la unele departamente ale administraţiei locale. Totul ar avea legătură cu dosarul "Sărărie", potrivit surselor citate de presa locală.

"Nu sunt descinderi, au cerut documente pe care noi le-am trimis deja Parchetului, referitor la un contract de asociere participaţiune din 2005.

Au venit să şi ia documentele, de altfel mai există un pachet de documente trimise la ei. Noi am sesizat instituţiile statului şi cred că am făcut bine", susţine primarul din Iaşi, Mihai Chirica.

"Astăzi, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Iaşi, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - S.T. Iaşi, efectuează 22 de percheziţii domiciliare, în municipiul Iaşi şi municipiul Bucureşti. 26 de persoane urmează să fie conduse la audieri.

Reacţia primarului Mihai Chirica, la percheziţii

La data de 26 aprilie a.c., poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Iaşi, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - S.T. Iaşi, efectuează 22 de percheziţii domiciliare în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu în formă continuată şi instigare la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual.

Din cercetări a reieşit că activitatea infracţională a grupului s-ar fi desfăşurat începând cu anul 2016 şi ar fi avut drept scop obţinerea, în mod fraudulos, a unor terenuri din patrimoniul unei instituţii publice, pe care ar fi urmat să fie construite blocuri de locuinţe, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 2 milioane de lei.

De asemenea, a rezultat faptul că activitatea infracţională ar fi fost posibilă prin acordarea sprijinului de specialitate de către avocaţi, notari şi funcţionari publici din cadrul unei instituţii publice.

Urmează să fie puse în executare 26 de mandate de aducere emise de D.I.I.C.O.T. - S.T. Iaşi, 15 dintre acestea fiind pe numele persoanelor bănuite de comiterea faptelor.

Activităţile au beneficiat de sprijinul poliţiştilor de combatere a criminalităţii organizate din Bucureşti, Bacău şi Vaslui, iar la acţiune au participat şi poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi şi Serviciului pentru Acţiuni Speciale Iaşi", se arată în comunicatul transmis luni presei de DIICOT.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close