Antena 3 CNN Actualitate Mircia Gutău, declarat nevinovat de CEDO. Primarul, despre cum a făcut pușcărie pe vorbe inventate: Eu eram ”peștele cel mare”

Mircia Gutău, declarat nevinovat de CEDO. Primarul, despre cum a făcut pușcărie pe vorbe inventate: Eu eram ”peștele cel mare”

Mircia Gutău, declarat nevinovat de CEDO. Primarul, despre cum a făcut pușcărie pe vorbe inventate: Eu eram ”peștele cel mare”
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    20 Noi 2016   •   22:46

Primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, cel care a fost condamnat pe nedrept la trei ani şi şase luni de închisoare, așa cum a decis CEDO, a explicat duminică, la Antena 3, cum i s-a înscenat totul și a făcut pușcărie pe vorbe inventate.

Gutău a povestit că întreaga poveste a pornit de la un așa-investitor din Râmnicu Vâlcea care ar fi încercat să-i ofere mită, iar el a refuzat. Mai întâi, ar fi fost invitat la masă, unde a refuzat, susține edilul. 

Apoi, investitorul ar fi venit echipat cu sistem audio-video la el la birou, în primărie, și ar fi încercat să-i ofere niște bani.

”A venit la mine, mi-a spus că are niște bani, dar i-am spus că nu mă interesează. Toată proba care e în dosar e o interpretare a gestului meu din mână. Am spus NU pe gură și am făcut semn cu mână că NU. Stenograma a fost schimbată și s-a spus că aș fi făcut semn cu mâna dreaptă că DA”, a spus Mircia Gutău, duminică, la Antena 3.

”Nu te poți juca cu viața unui om. Cel mai de preț lucru este libertatea”, a spus Mircia Gutău, duminică, la emisiunea Sinteza Zilei, de la Antena 3.

La masa la care a fost invitat la restaurant ar fi fost și două procuroare, printre care Camelia Sutiman, mai susține Mircia Gutău. 

”Barmanul mi-a spus că una dintre ele a spus . Eu eram acela”, susține primarul Mircia Gutău.

Edilul s-a arătat dezamăgit că soția sa nu a fost primită în audiență de președintele de atunci, Traian Băsescu, și nu pentru a-i cere ceva, ci pentru a-i explica situația.

Gutău: Am fost la un pas să fiu gazat

Primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a mai povestit despre condiţiile inumane la care a fost supus în arest şi în închisoare, unde şi-a ispăşit pedeapsa dată de justiţie. 

Mai mult, Mircia Gutău a spus că s-a aflat la un pas să fie gazat cu gaze de eşapament, în timp ce se afla într-o celulă a poliţiei din Vâlcea.

Potrivit lui, oamenii legii ar fi pus intenționat un vehicul ARO îndreptat cu țeava de eșapament spre geamul care dădea în celula sa, aerul devenind astfel aproape irespirabil.

”Când am fost dus la poliție la Vâlcea la IPJ, mai eram cu cineva. În față era un ARO și aud cum cineva spune: ”Porneşte-o! Porneşte ARO” şi îi spune ”calc-o mă, calc-o mă!”. Fumul ăla ieşea de pe ţeavă şi intra în celulă şi prima reacţie a fost să închid geamul. Dar cum să-l închid, dacă geamul era închis, era o plasă de sârmă, era imposibil”, susține Gutău.

Mircia Gutău: Voi face recurs după alegeri

Primarul din Râmnicu Vâlcea nu renunță însă în a-și face dreptate. El a spus că va merge mai departe în justiție, dar după alegerile parlamentare din decembrie.

Mircia Gutău atacat sistemul de justiţie din România despre care spune că, indiferent dacă există probe sau nu, bagă după gratii oameni nevinovaţi. 

Gutău a fost condamnat de un complet de trei judecători de la Instanţa supremă. Din acesta făceau parte Livia Stanciu, fosta şefă a instituţiei şi actual judecător al CCR, Vasile Alixandri şi Ana Hermina. Aceasta din urmă a avut opinie separată. Chiar şi aşa, primarul a primit trei ani şi şase luni de închisoare cu executare. 

Gutău a fost primar al municipiului Râmnicu Vâlcea două mandate, fiind condamnat definitiv în 2010 pentru fapte de coruptie. În iunie 2014, Mircia Gutău a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova pentru a doua oară într-un proces de corupție la doi ani și șase luni închisoare cu executare, dar magistrații au decis contopirea pedepselor și acesta a rămas în libertate.

CEDO i-a dat însă dreptate: nu a avut parte de un proces echitabil. 

Înainte ca dosarul lui Gutău să ajungă în recurs la Instanţa supremă, acesta a fost achitat de două instanţe inferioare. Judecătorii acestora au considerat că ”fapta de care era acuzat nu există”. 

La câteva luni după această decizie controversată, Livia Stanciu a fost numită șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție de Traian Băsescu.

×
Subiecte în articol: CEDO Mihai Gâdea Sinteza Zilei
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close