Antena 3 CNN Actualitate Raed Arafat: ”România este departe de a avea cea mai mare mortalitate din Europa”

Raed Arafat: ”România este departe de a avea cea mai mare mortalitate din Europa”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgnţă, Raed Arafat, declară că România este departe de a avea cea mai mare mortalitate din Europa cum s-a afirmat în unele medii recent.

Raed Arafat: ”România este departe de a avea cea mai mare mortalitate din Europa”
Sursa foto: Hepta
de Silvia Țigănilă    |    21 Aug 2020   •   19:04

”Pentru o informare corecta asupra mortalitatii cauzate de COVID-19 in Romania, aceasta fiind calculata ca fiind procentul deceselor din totalul cazurilor confirmate, anexez doua grafice care arata unde se situeaza Romania comparativ cu media UE si cu unele tari pe care le-am inclus in comparatia respectiva. Datele din grafice sunt din 20 Aug. 2020.

Orice deces este unul regretabil si inseamna pierderea unei vieti care a insemnat mult pentru familia si prieteni, insa pe de alta parte Romania este departe de a avea cea mai mare mortalitate din Europa cum s-a afirmat in unele medii recent.

Din pacate aceste cifre sunt intr-o dinamica si pot sa se schimbe oricand, mai ales daca sistemul sanitar nu face fata presiunii. De aceea ramane valabila si extrem de importanta recomandarea de a nu lua in considerare informatiile si afiramtiile nefondate care nu pot fi verificate.

Totodata ramane importanta respectarea recomandarilor de distantare si de port al mastii in spatiile inchise si cele deschise aglomerate astfel incat sa putem limita raspandirea comunitara a virusului”, a scris Raed Arafat, vineri seară, pe pagina sa de Facebook.

Arafat, avertisment în pandemie: "Riscăm să ajungem ca medicul să trebuiască să decidă pe cine să trateze"

Medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a atras atenţia că, în contextul creșterii cazurilor noi de COVID-19 și a presiunii pe care acestea o pun pe secțiile de terapie intensivă, riscăm să ajungem în situaţia în care medicii să fie puși să aleagă pe cine să trateze.

"Când creșterea e mare și rapidă și impactul pe ATI e pe durată scurtă, e clar că vom avea probleme cu numărul paturilor, cu personalul. Chiar dacă putem transfera, dacă se agravează 3-4 bolnavi grav rapid și nu mai ai niciun pat, până îl transferăm pacientul are nevoie de îngrijire. 

Aici devine riscul ca medicul să trebuiască să decidă. Știu că pare dur și cinic, din păcate asta e medicina de dezastre și asta se întâmplă când nu sunt resurse suficiente: medicul trebuie să decidă și noi asta vrem să evităm", a declarat şeful DSU.

×
Subiecte în articol: Raed Arafat mortalitate
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close