Antena 3 CNN Coronavirus Arafat, avertisment în pandemie: "Riscăm să ajungem ca medicul să trebuiască să decidă pe cine să trateze"

Arafat, avertisment în pandemie: "Riscăm să ajungem ca medicul să trebuiască să decidă pe cine să trateze"

Medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a atras atenţia că, în contextul creșterii zilnice a cazurilor noi de COVID-19 și a presiunii pe care acestea o pun pe secțiile de terapie intensivă, riscăm să ajungem în situaţia în care medicii să fie puși să aleagă pe cine să trateze. 

Arafat, avertisment în pandemie: "Riscăm să ajungem ca medicul să trebuiască să decidă pe cine să trateze"
Sursa foto: Hepta
de Milena Niță    |    14 Aug 2020   •   08:50

"Când creșterea e mare și rapidă și impactul pe ATI e pe durată scurtă, e clar că vom avea probleme cu numărul paturilor, cu personalul. Chiar dacă putem transfera, dacă se agravează 3-4 bolnavi grav rapid și nu mai ai niciun pat, până îl transferăm pacientul are nevoie de îngrijire. 

Aici devine riscul ca medicul să trebuiască să decidă. Știu că pare dur și cinic, din păcate asta e medicina de dezastre și asta se întâmplă când nu sunt resurse suficiente: medicul trebuie să decidă și noi asta vrem să evităm", a declarat şeful DSU, Raed Arafat, joi, la Digi 24.

Arafat: Noi nu suntem în stare de normalitate

În ce priveşte prelungirea stării de alertă care ar putea fi decisă azi, secretarul de stat din MAI a precizat că această creștere a cazurilor de COVID-19 impune menținerea acestei situaţii speciale.

"Ieșirea din starea de alertă înseamnă că am ajuns în starea de normalitate. Noi nu suntem în starea de normalitate acum", a spus secretarul de stat Raed Arafat.

El a avertizat că o creștere a cazurilor de coronaviru va pune din nou presiune pe spitale în deserviciul tratării persoanelor cu boli cronice.

Starea de alertă, posibil prelungită

Prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile ar putea fi decisă, vineri, în şedinţa de Guvern. Tot astăzi ar fi anunțate și posibile măsuri suplimentare pentru combaterea efectelor pandemiei, conform proiectului de hotărâre ce va fi inclus pe ordinea de zi.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a vorbit ieri despre posibilitatea prelungirii stării de alertă, după ce a spus că România ar putea ajunge în luna septembrie să depăşescă prognoza INSP, de 2.800 de cazuri de coronavirus zilnic.

×
Subiecte în articol: Raed Arafat coronavirus
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close