Antena 3 CNN Actualitate Relatare în direct de la Paris. Ce fac francezii la aproape 24 de ore de la cele mai sângeroase atentate din ultimii zeci de ani

Relatare în direct de la Paris. Ce fac francezii la aproape 24 de ore de la cele mai sângeroase atentate din ultimii zeci de ani

Relatare în direct de la Paris. Ce fac francezii la aproape 24 de ore de la cele mai sângeroase atentate din ultimii zeci de ani
Sursa foto: Foto: Agerpres/EPA
14 Noi 2015   •   21:31
Reporterul Antena 3, Ana Maria Roman, a relatat, în direct de la Paris, care este atmosfera în capitala Franţei, afectată de cele mai sângeroase atentate din Paris din ultimii ani. 
 
'Mă aşteptam să găsesc străzile Parisului goale, dar sunt oameni peste tot, este un adevărat furnicar. Noi suntem la 100 de metri de sala unde au fost ucişi peste 85 de tineri şi în zonă sunt sute de francezi care vin să aprinde lumânări. Sunt zeci de turişti şi sute de jurnalişti. Tinerii de aici au dat dovadă de curaj şi au ieşit în Place de la Republique, care a devenit simbol al antiterorismului, după atentatul de la Charlie Hebdo. Sunt foarte multe pancarte, erau cele trei principii ale decmoraţiei franceze. Vorbim despre un popor care a luptat tot timpul pentru drepturiloe tuturor cetăţenilro, ori atentatele de ieri au lovit chiar în inima democraţiei franceze."
 
"A fost un moment interesant, astăzi vorbeam cu un tânăr francez despre ce s-a întâmplat ieri seară şi aceştia nu trag la răspundere autorităţile, însă îşi doresc măsuri pe viitor. Tânărul spunea că situaţiile extreme cer măsuri extreme şi spunea acesta că refugiaţii ar trebui trimişi acasă. În timp ce vorbeam, s-a apropiat un tânăr de culoare şi l-a acuzat pe acesta de fascism. Lumea s-a adunat în jurul lor şi s-a iscat o discuţie aprinsă."
 
Jurnalistul român Dorin Ilie, de la France Television, care locuieşte de 17 ani în Paris, a explicat care este atmosfera în Paris în acest moment, pentru Antena 3: 
 
"Există o încredere în sistem, în valorile emise de Franţa, libertate, egalitate, fraternitate, principalele forţe acum se găsesc la puncte cheie, cum este turnul Eiffel. Lumea este solidară, vine să se roage, chiar dacă prefectura a interzis aceste manifestaţii până joi. Poporul francez este prezent. Sunt oameni de toate originle, de toate culorile şi susţin această libertate a Franţei."
 
"Chiar musulmanii din anumite regiuni din Paris condamnă aceste atacuri, spunând că niciodată în Coran nu s-a spus să omori, să distrugi, ceea ce fac aceşti sălbatici din ISIS. Paradoxal este că aproape toţi sunt cetăţeni francezi, deci nu se poate reproşa că vin din afară. În continuare, principalul terorist din Bataclan este un cetăţean francez, care era urmărit de serviciile franceze. Mai şi spuneam că sunt filaţi 5.000 de francezi, care ar putea fi potenţiali terorişti."
 
"În permanenţă, serviciile judiciare au lucrat non-stop. Aveau informaţiile că urmează un atentat în aceste zile, mai ales după ce au descoperit un francez care trebuia să producă un atentat într-o bază militară. Toţi experţii din Franţa se acordă că le-ar trebui cel puţin de trei ori mai mulţi oameni pentru a putea asigura protecţia tuturor."

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close