Antena 3 CNN Actualitate Religie BOBOTEAZA, tradiții și obiceiuri. De ce este bine să iei agheasmă în această zi? Ce trebuie să faci ca să ai noroc în casă?

BOBOTEAZA, tradiții și obiceiuri. De ce este bine să iei agheasmă în această zi? Ce trebuie să faci ca să ai noroc în casă?

BOBOTEAZA. Boboteaza este o sărbătoare creștină care se celebrează anual la 6 ianuarie, înaintea sărbătorii Sfântului Ion. De asemenea, Boboteaza marchează încheierea sărbătorilor de iarnă dedicate Crăciunului, fiind o sărbătoare a purificării naturii, a apelor de forțele răului.

BOBOTEAZA, tradiții și obiceiuri. De ce este bine să iei agheasmă în această zi? Ce trebuie să faci ca să ai noroc în casă?
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
05 Ian 2020   •   20:56

BOBOTEAZA. Boboteaza reprezintă, de fapt, sărbătoarea dedicată botezului Domnului în apa Iordanului. Această sărbătoare, a Bobotezei, mai este cunoscută și sub numele de “Epifanie”, “Teofanie”, “Arătarea Domnului” sau “Descoperirea cuvântului Întrupat”.

BOBOTEAZA. De obicei, în această perioadă în țara noastră este foarte frig, de unde și expresia “gerul Bobotezei”.

BOBOTEAZA. În această zi, de Bobotează, există tradiția conform căruia preoții sfințesc toate apele din care oamenii vor lua, mai apoi, pentru a stropi gospodăriile, casele și animalele, păstrând restul apei în sticle, pentru leac.

BOBOTEAZA. În satele și orașele traversate de râuri există obiceiul ca preoții să arunce crucea în apa înghețată, iar tinerii curajoși au datoria de a o scoate la mal. Se spune, conform tradiției și credinței, că cel care va face asta va avea parte numai de bine și va fi ferit de toate bolile.

BOBOTEAZA. Se crede, conform spuselor populare că, la Bobotează, când preotul moaie crucea în apă, toți dracii ies din ape și rătăcesc pe câmpuri până ce se termină sfințirea apelor. Nimeni nu-i vede, în afară de lupi, care se iau după ei și unde-i prind acolo îi sfâșie. Din această cauză, există și superstiția conform căreia nu ai voie să lași rufe pe sârmă deoarece, dracii, în fuga lor, se pot ascunde printre ele.

BOBOTEAZA. Totodată după Bobotează nu se spală cămășile două săptămâni deoarece apele sunt încă sfințite.

BOBOTEAZA. În ziua de Bobotează bătrânii spun că dacă vremea e frumoasă, atunci anul va fi bogat în pâine și pește.

BOBOTEAZA. Dacă la Bobotează vremea a fost rece, atunci după ieșirea cu „Iordanul” se va înumia, iar dacă vremea a fost caldă, atunci se va înăspri.

BOBOTEAZA. Toate obiceiurile și tradițiile legate de Bobotează au ca și scop, pe de o parte, alungarea spritelor rele care circulă libere de la Crăciun, iar pe de altă parte, urmăresc atragerea belșugului în anul ce va urma.

BOBOTEAZA. De asemenea, fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează se vor mărita în acel an, potrivit credinţei populare.

BOBOTEAZA. Agheasma luată de la preot în ziua de Bobotează ajută la curăţarea gospodăriei de diavoli, moroi, șerpi, purici, boli, dar și de influența oamenilor malefici, precum favorizarea unor recolte bogate.

×
Subiecte în articol: Boboteaza Tradiţii şi obiceiuri
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close