Antena 3 CNN Actualitate Religie Gest emoţionant făcut de Papa Francisc unei supravieţuitoare a Holocaustului. I-a sărutat numărul de lagăr tatuat pe braţ

Gest emoţionant făcut de Papa Francisc unei supravieţuitoare a Holocaustului. I-a sărutat numărul de lagăr tatuat pe braţ

Papa Francisc a sărutat numărul de lagăr tatuat pe braţul Lidiei Maksymowicz, supravieţuitoare a Holocaustului, în cadrul Audienţei de miercuri desfăşurată la Vatican.

Gest emoţionant făcut de Papa Francisc unei supravieţuitoare a Holocaustului. I-a sărutat numărul de lagăr tatuat pe braţ
de Claudia Popovici    |    26 Mai 2021   •   22:58

Lidia Maksymowicz, în vârstă de 81 de ani, şi-a suflecat mâneca în cadrul Audienţei de miercuri desfăşurată la Vatican, pentru a-i arăta Papei Francisc numărul cu care naziştii îi marcau pe deţinuţii internaţi în lagărele de concentrare, iar acesta a recurs la un gest emoţionant. I-a sărutat numărul de lagăr tatuat pe braţ, după care a îmbrățișat-o.

Potrivit presei locale, Maksymowicz se află în Italia pentru a prezenta documentarul despre viaţa ei, având ca titlu numărul care i-a fost tatuat: „70072, fetiţa care nu știa să urască”, un proiect realizat de asociaţia „Memoria Viva”. Femeia care trăiește la Cracovia a fost deportată în 1943 şi a ajuns în Pavilionul copiilor, victimă a experimentelor medicale atroce ale criminalului de război Josef Rudolf Mengele.

Titlul filmului este inspirat dintr-o afirmaţie a lui Maksymowicz: „Dacă ar trebui să trăiesc gândindu-mă la ură şi la răzbunare, mi-aș face rău mie însămi şi sufletului meu şi m-aş îmbolnăvi: ura m-ar omorî şi pe mine”, a declarat ea presei locale.

Lidia Maksymowicz a fost deportată la Auschwitz Birkenau când avea doar trei ani şi este una din supraviețuitoarele Holocaustului.  A fost eliberată în ianuarie 1945 de soldații sovietici şi dată spre adopţie unei familii de polonezi, unde şi-a trăit tinerețea crezând ca mama ei a murit. Dar, în 1962, mama ei a fost localizată, aceasta crezând la rândul său că fiica ei murise.

Papa Francisc şi-a creat un obicei din a surprinde Vaticanul şi opinia publică. Un gest asemănător l-a făcut în februarie când a plecat să o viziteze la Roma, pe Edith Bruck, o poetă maghiară a Holocaustului.

×
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close