Antena 3 CNN Actualitate Religie Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare. De ce se dau căni peste mormântul celor adormiţi

Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare. De ce se dau căni peste mormântul celor adormiţi

În Vinerea Mare, încă din bătrâni, sunt respectate cu sfinţenie o serie de tradiţii şi obiceiuri de către creştini.

Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare. De ce se dau căni peste mormântul celor adormiţi
Sursa foto: Pixabay
de Georgiana Adam    |    13 Apr 2023   •   18:00

Potrivit tradiţiei creştine, Vinerea Mare este ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce, pentru iertarea păcatelor.

În bisericile ortodoxe este singura zi aliturgică, adică nu se oficializează Sfânta Liturghie.

Ceremonia principală din aceasta zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii.

În Vinerea Mare, încă din bătrâni, sunt respectate cu sfinţenie o serie de tradiţii şi obiceiuri de către creştini.

Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor

În Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor unii creştini ţin post negru, întrucât este ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce.

În această zi din Săptămâna Patimilor încep slujbele dinaintea celei mai mari, cea a Învierii.

Potrivit tradiţiei, în Vinerea Mare, credincioşii îşi aduc aminte de cei adormiţi dintr-un neam. Astfel că, în anumite zone ale ţării este păstrată tradiţia focului în curte sau lângă mormintele celor adormiţi.

O altă tradiţie din Vinerea Mare este ca oamenii să alerge desculţi prin rouă sau să meargă la scăldat pentru a fi sănătoşi pe tot parcursul anului.

De Vinerea Mare, în amintirea celor adormiţi, oamenii împart câni. Tradiţia vorbeşte despre căni pe care credincioşii le dau peste mormânt celui care le primeşte pentru iertarea păcatelor celor adormiţi dintr-un neam.

Potrivit tradiţiei populare, dacă în Vinerea Mare va ploua, anul respectiv va fi mânos, iar dacă va fi vreme bună, atunci anul va fi unul roditor. 

O altă tradiţie din Vinerea Mare este ca cei care îşi doresc să fie sănătoşi tot anul trebuie să se scufunde în apă rece de trei ori.

În Vinerea Mare mai este bine să se afume casa cu tămâie, înconjurând-o de trei ori, în zorii acestei zile, pentru ca niciun duh rău să nu se apropie de casă.

Până la ce oră se ține postul negru în Vinerea Mare

Învățătura bisericească spune că postirea începe de la ora 18 din ziua anterioară şi ţine până în ziua de post, la ora 24. Cu toate acestea, cine nu poate să ţină postul toată ziua, există câteva momente cheie în care enoriaşii pot termina postul, acestea fiind:

  • la ora 15, atunci când Iisus Hristos și-a încredințat sufletul Tatălui Ceresc;
  • la ora 18, când a fost dat jos de pe Cruce şi îngropat;
  • la ora 21, când s-a aşezat piatra pe mormânt.

De ce este bine să ținem post în Vinerea Mare

În ziua de Vinerea Mare, Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce și este considerată zi de doliu. Este bine să ținem post negru, deoarece este jertfa pe care noi oamenii i-o aducem lui Iisus Hristos pentru că ne-a mântuit. Un post adevărat constă în abținerea de la orice rău. Când postim ne curățim trupul prin dietă și sufletul prin ușurarea de păcate.

Postul este un obicei foarte vechi. Dumnezeu i-a îndemnat pe Adam şi Eva la post prin înfrânarea dorinței de a gusta din Pomul Cunoașterii. Totodată, Iisus Hristos a postit timp de 40 de zile și nopți, înainte de a începe propăvăduirea Evangheliei.

Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor

Potrivit tradiţiei populare, în Vinerea Mare sunt interzise mâncărurile la cuptor.

Tot în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor femeile nu au voie să facă borş, pentru a nu se scălda necuratul în el. Totodată, femeile nu coc pâine, ca să nu ardă mâinile Maicii Domnului.

Ouăle nu se vopsesc în Vinerea Mare. Gospodinele sunt sfătuite să vopsească ouăle fie în Joia Mare, fie sâmbăta, înaintea Paştelui, în niciun caz în Vinerea Mare.

Rugăciune care se rosteşte în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor

În Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor, creştinii pot rosti una dintre cele mai puternice rugăciuni către Mântuitorul Iisus Hristos.

"Doamne Iisuse Hristoase Mântuitorul cel dulce al sufletului meu în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe.

Mă rog însă Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţă, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea. Întăreşte-mă, o, Doamne ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă, şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele. Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir, ce stăteau lângă Crucea Ta.

Luminează-mi simţirile cele sufleteşti, ca să se mişte şi să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neînsufleţite, când s-au mişcat la Răstignirea Ta, şi mai vârtos, cum te-a cunoscut tălharul cel credincios şi pocăit, şi ţi s-a plecat, de l-ai pus în rai. Dă-mi, Doamne, şi mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci l-ai dat aceluia şi-mi iartă păcatele, pentru Sfintele Tale Patimi, şi cu bună întoarcere şi căinţă mă aşează împreună cu el în rai, ca un Dumnezeu şi Ziditor ce-mi eşti.

Mă închin Crucii Tale, Hristoase, şi pentru iubirea Ta către noi, zic către dânsa; Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat şi pironit fiind Domnul a mântuit lumea!

Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ţinut rodul vieţii, care ne-a mântuit de moartea păcatului.

Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat uşile iadului.

O, Hristoase al meu răstignit, câte ai pătimit pentru noi! Câte răni, câte scuipări şi câtă ocară ai răbdat pentru păcatele noastre şi pentru a ne da încă pildă de adevărată răbdare în suferinţele şi necazurile vieţii acesteia! Amin!".

×
Subiecte în articol: vinerea mare saptamana mare Paste
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close