Antena 3 CNN Actualitate Religie Cum se trece corect pe sub masă în Vinerea Mare, Sfântul Epitaf. Toţi credincioşii trebuie să ştie asta

Cum se trece corect pe sub masă în Vinerea Mare, Sfântul Epitaf. Toţi credincioşii trebuie să ştie asta

În Vinerea Mare, simbolic, credincioşii coboară în mormânt împreună cu Iisus Hristos, pentru ca, mai apoi, să învie împreuna cu El. Trecere pe sub Sfântul Epitaf în Vinerea Mare semnifică această coborâre şi ridicare din groapa morţii. Cu toate acestea, puţini credincioşi cunosc cum se trece corect pe sub sfânta masă.

Cum se trece corect pe sub masă în Vinerea Mare, Sfântul Epitaf. Toţi credincioşii trebuie să ştie asta
Sursa foto: Doxologia.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Apr 2022   •   11:16

Sfântul Epitaf, Sfântul Aer sau Plasceniţa este o pânză de in sau de mătase, pe care se află imprimată, brodată sau pictată Icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului. Sfântul Epitaf rămâne spre închinare în mijlocul Bisericii până la slujba Deniei Prohodului.

Cum se trece corect pe sub Sfântul Epitaf, Sfântul Aer sau Plascenița în Vinerea Mare

Trecerea pe sub masa cu Sfântul Epitaf se face, de regulă, în genunchi, se face într-o poziţie în care toţi creştinii vor să arate o maximă pietate faţă de icoana Mântuitorului mort şi pus în mormânt astfel încât să se înţeleagă că toţi conştientizează că El a murit nu din vinovăţia lui, ci ca să absolve în faţa lui Dumnezeu propria noastră vinovăţie, a fiecăruia în parte”, a spus preotul Nicolae Crângaşu pentru DCNews.ro

De ce e bine să ţinem post în Vinerea Mare

În Vinerea Mare, oamenii rămân fără protecţie divină. În această zi de doliu, oamenii nu trebuie să consume nimic altceva în afară de apă, până ce soarele apune. Scopul acestui ritual este de a ne aminti de patimile pe care le-a suferit Mântuitorul Iisus Hristos înainte să moară. De asemenea, se spune că toţi cei care ţin post negru în Vinerea Mare vor fi feriţi de boli şi vor avea spor în toate lucrurile pe care doresc să le facă.

×
Subiecte în articol: sfântul epitaf vinerea mare
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close