Antena 3 Actualitate Religie VINEREA MARE, tradiții și obiceiuri. Ce este strict interzis în această zi

VINEREA MARE, tradiții și obiceiuri. Ce este strict interzis în această zi

26 Apr 2019   •   07:40
VINEREA MARE, tradiții și obiceiuri. Ce este strict interzis în această zi

VINEREA MARE. Vinerea Mare mai este cunoscută și ca Vinerea Neagră sau Vinerea Patimilor și este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce.

VINEREA MARE. În această zi, Mântuitorul a fost biciuit, scuipat și răstignit pe cruce alături de doi tâlhari. Având în vedere că azi comemorăm moartea lui Iisus, această zi este una aliturgică, adică în care nu se oficiază Sfânta Liturghie.

VINEREA MARE. Este o zi de post negru, urmată de Denia Prohodului Domnului, în care se cântă Prohodul și se înconjoară biserica de trei ori.

VINEREA MARE. În Vinerea Mare nu se fac copturi. În dimineaţa de Vineri Mare, înainte de răsărit, oamenii alergau desculţi prin rouă sau se scăldau în apă curgătoare pentru a fi sănătoşi tot anul.

VINEREA MARE. În Vinerea Patimilor nu se mănâncă urzici, nu se foloseşte oţet pentru că pe Cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele au fost udate cu oţet.

VINEREA MARE. Totodată, se opreşte lucrul, nu se spală, nu se coase, nu se sacrifică păsări sau animale. În unele zone se dă cu tămâie în jurul copacilor şi caselor pentru a le feri de dăunători, boli, trăznet şi animale sălbatice.

VINEREA MARE. De asemenea, nu este bine să te tunzi sau să speli haine astăzi.

VINEREA MARE. O veche superstiție spune că dacă plouă în această zi, va fi un an mănos.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close