Antena 3 CNN Actualitate Revolta medicilor cu spitalele închise: 'Pacienții cu boli cronice ne sună zilnic. Pentru ei, spitalul Colentina este a doua casă'

Revolta medicilor cu spitalele închise: 'Pacienții cu boli cronice ne sună zilnic. Pentru ei, spitalul Colentina este a doua casă'

Zeci de mii de pacienți așteaptă redeschiderea Spitalului Colentina din București, care a fost transformat în unitate suport Covid, deși acum găzduiește doar câțiva pacienți infectați cu coronavirus. În trecut, unitatea trata peste 20.000 de pacienți. Medicii sunt revoltați că nu au mai operat de trei luni, dezvăluie cadrele într-un reportaj exclusiv Antena 3.

Revolta medicilor cu spitalele închise: 'Pacienții cu boli cronice ne sună zilnic. Pentru ei, spitalul Colentina este a doua casă'
Sursa foto: Hepta
de Cristina Tudorache    |    24 Iun 2020   •   22:00

La Urologie, sunt internați doar 3 pacienți pozitivi cu Covid-19. 99% din secție este neocupată. Cristian Rusu, medic specialist la Urologie în cadrul spitalului Colentina din București, spune că a venit la spital mai mult degeaba pentru că nu a avut mare lucru de făcut. El a vorbit cu omologi din Franța care profesează în continuare pentru că în spitalele lor au fost create secții speciale pentru Covid. ”Mai sunt și alți bolnavi, nu doar cei de Covid. Am auzit numeroase cazuri de pacienți care au intrat într-un cerc vicios, au fost plimbați între spitale și au ajuns să moară.”, este unul dintre semnalele medicilor.

Șeful de secție spune că are sute de pacienți în așteptare și că urgențele le-a redirecționat către alte spitale. Alți pacienți nu vor să-și schimbe medicii curanți fiind mulțumiți de cei de la Colentina. 

Sălile revoluționare de operație din secția de Urologie sunt pustii. Întuneric este și în secția de Neuro-Chirurgie, iar aparatura ultraperformantă stă nefolosită, aici fiind internați doar trei pacienți Covid, asimptomatici. Medicii spun că amânarea operațiilor poate duce la scurtarea vieții pacienților. 

”Ne îndreptăm către o deprofesionalizare pentru că n-am mai operat de 3 trei luni. Deși nu suntem specializați, îi tratăm pe cei 6 bolnavi de covid, sub coordonarea colegilor de la Institutul Marius Nasta.”, dezvăluie șeful de secție.

Diana Georgescu, șefa secției Hematologie spune că a fost sunată zilnic de pacienți, pentru care spitalul Colentina este a doua casă, date fiind bolile cronice de care suferă, care necesită internarea periodică. ”Cel mai mult îmi doresc să-mi fac meseria de hematolog. Sunt mulți ani de zile pe care i-am vestit în pregătirea mea și a echipei mele, ar fi păcat ca pacienții să nu beneficieze de pregătirea noastră. Îi așteptăm pe pacienți. Simțim că nu ne facem menirea noastră, trebuie să tratăm pacienții și ar fi păcat să nu facem asta, mai ales că avem cu ce.”, a mai spus dr. Diana Georgescu.

”Toate cele 16 pavilioane ale spitalului Colentina sunt ocupate de pacienți Covid”, a declarat dr. Remus Mihalcea, managerul spitalului Colentina. El spune că intenționează să mute pacienții în clădirea de vis-a-vis, fostul spital al STB, al cărui personal a fost integrat în spitalul Colentina, care poate găzdui până la 30 de pacienți. 

DSP a trimis o listă lungă de recomandări după mai multe controale și a amânat redeschiderea. ”Se tergiversează redeschiderea spitalului Colentina”, confirmă si managerul Remus Mihalcea.

Reportajul-bombă, dezvăluit în exclusivitate în cadrul emisiunii Sinteza Zilei, poate fi urmărit integral mai jos.

Revolta medicilor cu spitalele închise: 'Pacienții cu boli cronice ne sună zilnic. Pentru ei, spitalul Colentina este a doua casă'

×
Subiecte în articol: pacienti boli cronice Colentina
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close