Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Alimente care îngraşă cel mai tare. Medic: "Se multiplică de trei ori mai mult celulele grase, au efecte diferite"

Alimente care îngraşă cel mai tare. Medic: "Se multiplică de trei ori mai mult celulele grase, au efecte diferite"

Grăsimea vegetală îngrășă mai mult decât cea animală, atrag atenţia medicii nutriţionişti.

Alimente care îngraşă cel mai tare. Medic: "Se multiplică de trei ori mai mult celulele grase, au efecte diferite"
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
de Georgiana Adam    |    03 Aug 2023   •   10:00

Astfel, alimente precum uleiul de floarea-soarelui, uleiul de măsline îngraşă mai mult decât untul, untura sau grăsimea din peşte, spre exemplu.

Un gram de grăsime are tot nouă calorii, chiar dacă provine din ulei, grăsime de pește, unt sau untură. Deşi aportul caloric este identic, efectele sunt diferite.

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic explică cum se întâmplă acest lucru şi detaliază mecanismul prin care ne îngrășăm.

"Bine de știut: grăsimea vegetală îngrașă mai tare decât grăsimea animală.

Citeşte şiCea mai bună mâncare pentru organism. Prof. dr. Vlad Ciurea: "Este importantă pentru creierul nostru"

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Dr. Mihaela Bilic: "Un gram de grăsime are tot 9 calorii, chiar dacă provine din ulei de floare sau unt. Efectele asupra siluetei sunt diferite"

Un gram de grăsime are tot 9 calorii, indiferent dacă provine din ulei de floarea-soarelui, ulei de măsline, grăsime de pește, unt sau untură. Aportul caloric este identic, însă efectele asupra siluetei sunt diferite!

Care este mecanismul prin care ne îngrășăm? Kilogramele în plus sunt rezultatul multiplicării celulelor grase (adipocite) pe fondul unui consum excesiv de calorii care provin din grăsime și/sau carbohidrați.

Cercetările recente arată că acizii grași din alimente au efecte diferite în stimularea adipogenezei, adică a producției de celule care acumulează grăsime de rezervă.

Vezi şiCel mai consumat ulei de pe planetă este periculos. Dr. Tudor Ciuhodaru: "Este îngrijorător pentru mine. A devenit peste noapte duşmanul mondial"

- ARA (acidul arahidonic), grăsime din seria Omega 6 prezentă în uleiul de floarea-soarelui, este de trei ori mai adipogenică decât grăsimile din seria Omega 3 (din uleiul de pește).

Când vine vorba de stimularea îngrășării, ARA se dovedește mai puternic decât acizii grași saturați (din unt și slănină) sau mononesaturați (din uleiul de măsline).

- La polul opus, DHA, un acid gras din seria Omega 3, prezent în gălbenușul de ou și în peștele gras, are efect anti-adipogenic (anti-îngrășare).

Dacă până acum se considera că o calorie este tot o calorie, indiferent dacă provine din salată verde sau cașcaval, acum o să știți că unele calorii îngrașă mai tare.

"Nicio masă fără pește!"...în cazul în care sunteți în vacanță la mare", a scris medicul nutriţionist Mihaela Bilic, pe pagina de Facebook.

×
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close