Antena 3 CNN Actualitate Social Cât ne costă încălzirea în această iarnă

Cât ne costă încălzirea în această iarnă

Cât ne costă încălzirea în această iarnă
Sursa foto: Foto: Agerpres
28 Sep 2018   •   09:07

Valul de frig care a cuprins recent România i-a făcut pe unii conaționali să dea deja drumul centralelor, în vreme ce regiile de termoficare din marile orașe au început probele pentru a încărca instalațiile cu apă caldă.

Încălzirea centralizată este teoretic cel mai ieftin mod de încălzire și cel mai puțin poluant, însă acest lucru nu este valabil peste tot.

În București, o gigacalorie costă 164,4 lei, potrivit RADET, pe site-ul său. Dar factura la întreținere conține și alte capitole, precum costurile de curățenie sau alte cheltuieli comune.

Pe de altă parte, datorită subvențiilor generoase oferite de către Primăria Capitalei, prețul din București este cel mai mic din țară. În alte orașe, precum Brașov, Iași, Ploiești, Constanța, costul cu fiecare gigacalorie este mult mai mare, din cauza sumelor mai mici oferite ca subvenții.

De asemenea, cele mai multe regii de termoficare și CET-urile care produc efectiv energia sunt pe pierderi de mulți ani, unele fiind în insolvență. Spre exemplu, ELCEN și RADET – care asigură apa caldă și căldura din București – sunt în insolvență din 2016.

Centralele pe gaze sunt principala modalitate de încălzire pentru românii din marile orașe. În acest moment s-ar afla în funcțiune mai bine de 2,4 milioane de centrale pe gaze naturale în România, potrivit datelor Ariston, unul dintre principalii producători de centrale pe gaze și boilere electrice comercializate în România.

Spre comparație, în 2017 mai erau branșate la sistemele centralizate din marile orașe doar 1,23 milioane de locuințe.

Pe site-ul RADET se menționează că o gigacalorie produsă cu ajutorul unei centrale murale (de perete) este de 355,74 de lei în cazul unui apartament de două camere și de 331,32 lei în cazul unuia cu trei camere, scrie Libertatea.

×
Subiecte în articol: incalzire centrala căldură
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close