Antena 3 CNN Actualitate Social Ciobanii riscă cinci ani de închisoare, dacă aruncă lâna oilor. Ce trebuie să facă cu ea

Ciobanii riscă cinci ani de închisoare, dacă aruncă lâna oilor. Ce trebuie să facă cu ea

Ciobanii sunt la un pas de a deveni infractori şi riscă închisoare, dacă vor continua să ardă lâna, așa cum au făcut în ultimii ani. 

Ciobanii riscă cinci ani de închisoare, dacă aruncă lâna oilor. Ce trebuie să facă cu ea
Sursa foto: Hepta photo agency
de Georgiana Adam    |    11 Apr 2022   •   10:17

Guvernul a decis că incendierea și îngroparea deșeurilor sunt fapte penale și se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 5 ani, potrivit stirileprotv.ro.

În aceste zile, ciobanii tund peste 10 milioane de oi, câte avem în țară, şi de la fiecare obțin aproximativ două kilograme de lână.

Totuşi, ei nu au cum să valorifice acest produs, care altădată îi făcea bogați, iar acum, potrivit legii, nu pot arunca lâna nici măcar la gunoi. Aşa că, ei trebuie acum să cheltuiască bani ca să scape de ea. 

"Nu puteți să o aruncați la gunoi. Lâna este considerată, conform legislației, un subprodus de origine animală. 

Ar trebui, pentru o gestionare corectă, să meargă către o unitate autorizată de incinerare", explică Marioara Gătej, comisar general la Garda Națională de Mediu.

În țară, mai sunt doar câteva centre transformă lâna. Operațiunea costă 800 de lei pe tonă, la care se adaugă și transportul, încă 500 de lei. La o turmă de 1.000 de oi, cheltuiala fermierului pentru a scăpa de lână depășește 2.000 de lei.

Tot la noi, mai este o fabrică ce transformă lâna în izolator termic pentru construcții, dar şi o fabrică de îngrășamânt natural din lână. 
 

×
Subiecte în articol: lână ciobani inchisoare
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close