Antena 3 CNN Actualitate Social Mii de bunici din România nu au văzut niciodată marea și nu au avut vacanțe. Răspunsuri înduioșătoare: "Nici până la mănăstire n-am ajuns"

Mii de bunici din România nu au văzut niciodată marea și nu au avut vacanțe. Răspunsuri înduioșătoare: "Nici până la mănăstire n-am ajuns"

Fie la mare, fie la munte, sau chiar în străinătate, zeci de mii de români se bucură anual de concediu, sau măcar de o scurtă vacanţă. Însă, există şi o parte a României, nevăzută, aceea în care oamenii în vârstă nu au văzut niciodată nici măcar litoralul Mării Negre.

Mii de bunici din România nu au văzut niciodată marea și nu au avut vacanțe. Răspunsuri înduioșătoare: "Nici până la mănăstire n-am ajuns"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Mia Lungu    |    01 Feb 2023   •   10:45

Reporterii noştri au ieşit pe stradă și i-au întrebat pe bunicii care locuiesc la sat când au fost ultima dată în concediu și unde.

"Nu am mai fost de când eram copil."

"Când eram tânăr", a răspuns un bunic de 73 de ani.

"Aaaa, vacanță. Dar nu vă pot spune. În fiecare an mă duc. În toată țara asta..Ultima dată la Putna, la mănăstire."

"N-am fost niciodată. Nici până la mănăstire la Tudor Vladimirescu n-am putut să ajung." 

"Acum vreo 30 - 40 de ani, cred că la mare."

"Niciodată nu am fost", a răspuns un bărbat de 60 de ani, la fel și unul de 54.

"Anul trecut. Aici în România, eu sunt patrioată."

"Nici nu mai știu când. La mare."

"Anul trecut am fost la munte"

Citește și: Bătrâna care a sunat la 112 să spună că moare de frig în casă povestește, cu ochii în lacrimi: "Nu știam unde să cer ajutor"

"Anii de comunism ne-au furat acest exercițiu, de a călători, cel puțin în străinătate. Oamenii de vârstă medie și mai mult, povestesc mai mult de călătoriile în România.

A călători și vacanța este un criteriu care spune foarte mult despre nivelul de trai și calitatea vieții. Avem 48% populație în mediul rural și știm cum arată nivelul de trăi în mediu rural. Populația de 65 de ani, și peste, a urcat cu aproape trei procente în ultimii 10 ani. Ne putem da seama ce așteptări avem în domeniul turismului, din partea românilor.", a precizat sociologul Ionela Șufaru, la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: bunici România marea vacanţă
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close