Antena 3 CNN Actualitate Social Pensii 2024 | Data la care cresc din nou pensiile românilor. Anunțul făcut de Nicolae Ciucă

Pensii 2024 | Data la care cresc din nou pensiile românilor. Anunțul făcut de Nicolae Ciucă

Pensii 2024. Nicolae Ciucă a făcut un anunţ important pentru pensionarii din România. Data la care cresc din nou pensiile!

Pensii 2024 | Data la care cresc din nou pensiile românilor. Anunțul făcut de Nicolae Ciucă
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Dec 2023   •   08:00

Pensii 2024. Banii, atât pentru majorarea pensiilor începând cu 1 ianuarie, cât şi cu recalcularea care va fi pusă în plată începând cu luna septembrie sunt prevăzuţi în buget. Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a spus de unde va lua Guvernul bani pentru majorarea pensiilor.

"Decizia a fost luată și se va întâmpla. Nu putem să venim în fața românilor și să nu ducem la bun sfârșit această asumare. Partidul Național Liberal și-a asumat creșterea pensiilor și am făcut-o, efectiv,  de trei ori. Am crescut punctul de pensie din 2019, până acum, de la 1265 de lei, la 1785. Discuțiile care au fost au fost legate tocmai de sustenabilitate, de asigurarea acestor venituri ca să putem să le asigurăm celor care așteaptă această lege a pensiilor banii necesari pentru a crea sustenabilitatea întregului proiect.

Banii vin, pe de o parte, pe creșterea economică, discutăm despre venituri din economie. Este pentru prima dată când veniturile din economie vor crește de la 27% la 29,6%. Este o creștere de 2,6, ceea ce în valoare nominală înseamnă peste 35 de miliarde de lei. Și sunt celelalte două proiecte pe care ni le-am asumat - pe de o parte, legea antievaziune, care pe calculele de la Ministerul de Finanțe asigură un plus la venituri de aproximativ 10 miliarde de lei, pe de altă parte, Legea 296, care, prin aplicarea ei, de asemenea asigură aproximativ 16 miliarde de lei

Printr-o gestionare, printr-un management cât mai coerent și cât mai aplicat la nivelul fiecărei instituții a statului, vom asigura veniturile necesare să putem să asigurăm aceste cheltuieli", a spus Nicolae Ciucă, în cadrul unui interviu pentru DC NEWS.

Pensii 2024. Data la care cresc pensiile

Cheltuiala cu pensiile după 1 ianuarie 2024 va fi de 125,9 miliarde lei, anual, urmând să crească cu 10 miliarde lei din septembrie, a declarat marţi ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

"În momentul de faţă avem o cheltuială cu pensiile de 110 miliarde lei, anual. După 1 ianuarie 2024, vom avea o cheltuială de 125,9 miliarde lei, iar după aceea de 135,9 miliarde lei, ceea ce înseamnă o creştere suplimentară în septembrie de 10 miliarde lei, adică 2,5 miliarde lei pe lună. Este important ca românii să ştie că banii pentru creşterea pensiilor din 2024 sunt prevăzuţi în buget", a menţionat Simona Bucura-Oprescu.

Potrivit acesteia, în 2024, bugetul prevede banii pentru majorarea pensiilor cu 13,8% din ianuarie, respectiv pentru recalcularea acestora şi punerea în plată începând cu 1 septembrie.

Ce să faci dacă ai aproape 35 de ani şi vrei să trăieşti decent la bătrâneţe. Plan de pensie în funcţie de vârstă

"Este foarte important ca românii să ştie că banii, atât pentru majorarea pensiilor începând cu 1 ianuarie, cât şi cu recalcularea care va fi pusă în plată începând cu luna septembrie sunt prevăzuţi în buget. (...) Adunând sumele prevăzute în bugetul asigurărilor sociale de stat şi sumele prevăzute în bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale veţi constata că pentru 2024 este prevăzută suma totală aferentă cheltuielii cu pensiile estimate în acest moment", a mai spus ministrul Muncii.

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au aprobat, marţi, bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale şi pe cel al Casei Naţionale de Pensii Publice cu 25 de voturi "pentru" şi zece "împotrivă".

Citeşte şi: Câţi pensionari din România trăiesc cu 1.125 de lei în luna decembrie

"Bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale va creşte cu 13,4%, de la 66,9 miliarde lei, cât avem în acest moment execuţia preliminată, la 75,9 miliarde lei. În acest buget avem prevăzute cheltuielile privind beneficiile de asistenţă socială. Este important de ştiut că avem prevăzută creşterea cu 13,8% a alocaţiilor pentru copii începând cu luna ianuarie a anului 2024, ceea ce înseamnă o cheltuială totală de 12,4 miliarde.

De asemenea, avem prevăzute cheltuielile pentru indemnizaţii, pentru stimulentele pentru sprijin şi creşterea copilului, drepturile persoanelor cu handicap, venitul minim de incluziune, sumele acordate pentru plafonarea facturilor aferente consumului de energie electrică, alte beneficii de asistenţă socială şi ajutoarele de încălzire în sezonul rece", a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, scrie Agerpres.

 

×
Subiecte în articol: Pensii 2024 Nicolae Ciucă pensionari
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close