x close

Suspiciuni grave la adresa celui mai bogat român. Averea uriașă, construită pe acuzații de corupție

05 Iun 2019   •   11:45
Suspiciuni grave la adresa celui mai bogat român. Averea uriașă, construită pe acuzații de corupție

Controversatul om de afaceri român,  Frank Timiș este acuzat că l-a mituit pe fratele președintelui din Senegal, pe numele său Aliou Sall, pentru a-și păstra două mari concesiuni de gaz, pe care le-a vândut de curând către compania British Petroleum, potrivit unei investigații realizate de BBC Panora și Africa EYE.

BBC susține că British Petroleum a cumpărat afacerea lui Timiș în 2017 cu 250 de milioane de dolari, însă documentele pe care jurnaliștii BBC le-au obținut arată că British Petroleum ar urma să plătească companiei lui Timis în următorii 40 de ani redevențe cu o valoare cuprinsă între 9 și 12 miliarde de dolari.

„Acesta este Senagal. Mii de oameni trăiesc în sărăcie aici. Însă, nivelul de trai ar putea fi mult mai ridicat. Senegal este o țară bogată în resurse naturale . Au fost descoperite mari rezerve de petrol și gaze aici. Dar o parte din acest lucru s-a pierdut. Acesta este omul de afaceri român Frank Timiș.El a fost implicat într-o serie de explotări miniere controversate în Africa. Companiile sale se confruntă cu multe acuzații care au la bază mituirea politicienilor”, notează BBC.

Philip Caldwel a condus afacerile unui offshore cu încredere pentru Frank Timiș.

„Are o mulțime de afaceri în Africa de Vest. Cu siguranță îi place să se numească nașul Africii de Vest”, a declarat acesta.

 În 2012, Frank Timiș a înființat o companie numită Petro Tim. A primit dreptul de explorare pentru două mari concesiuni de petrol și gaz de pe coasta Senegalului, deși nu avea nici o bază istorică în acest domeniu.

Unul dintre reporterii BBC, l-au întrebat pe Abdoul Mbaye, fostul prim-ministru din Segalc care este motivul pentru care Timiș l-a angajat pe Aliou Sal, fratele președintelui.

„Era fratele președintelui Macky Sall. Este o problemă foarte serioasă pentru că este un evident conflict de interese. Președintele a semnat decretul care i-a permis să continue contractul, iar fratele său lucrează la compania care beneficiază de acest contract. E o problemă extrem de gravă”, a previzat Abdoul Mbaye.

BBC a obținut documentele care scot la lumină detaliile contractului lui Aliou Sall. Contractul arată că fratele președintelui primea 25.000 de dolari pe lună, pe o perioadă de cinci ani.

Potrivit documentelor BBC, în 2017, Frank Timiș a obținut prin imperiul său de afaceri offshore suma de 670.000 de lire sterline.

Citeşte mai multe despre:

Senegal avere
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati