Antena 3 CNN Actualitate Tentative de fraudă online în România! ASF avertizează cetățenii să verifice recomandările făcute în numele Autorității

Tentative de fraudă online în România! ASF avertizează cetățenii să verifice recomandările făcute în numele Autorității

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) atrage atenția asupra faptului că în ultima perioadă au apărut, în spațiul public, persoane care pretind că sunt reprezentanți ai Autorității și care contactează cetățenii.

Tentative de fraudă online în România! ASF avertizează cetățenii să verifice recomandările făcute în numele Autorității
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    21 Iun 2023   •   12:44

Există persoane care contactează cetățenii, în numele ASF, fie prin email, fie telefonic, oferind recomandări de investiții și solicitând, în același timp, plata unor sume de bani.

Dacă ați fost contactați de astfel de persoane trebuie să știți că Autoritatea de Supraveghere Financiară nu inițiază astfel de demersuri nici prin email, nici telefonic, nu oferă sfaturi de investiții, nu solicită sume de bani și nici date cu caracter personal.  

Pentru a vă proteja de astfel de inițiative frauduloase trebuie să abordați cu precauție orice telefon sau email pe care-l primiți și să verificați întotdeauna adresele de la care ați fost contactați.

Citește și: Atenţie la mesajele online în numele celebrităţilor! Poliţia Română avertizeză asupra unor tentative de fraudă

Trebuie să știți că cei care apelează la astfel de metode ilegale pot clona website-ul ASF și pot altera informațiile originale. Website-urile nou create pot fi foarte convingătoare, întrucât conțin elemente de identitate vizuală similare cu cele reale și includ anumite link-uri și informații de contact copiate de pe website-ul oficial al Autorității. 

Pentru a vă asigura că un website este autentic, verificați adresa (URL) care apare în bara de adrese din partea de sus a paginii web. Adresa URL a website-ului oficial al ASF este: https://asfromania.ro/

Cum depistați dacă ați fost contactat în mod fraudulos

    • de obicei, apelurile telefonice primite sunt de la un număr de telefon mobil care aparține altui stat;

    • adresa de email este a unui cont de tip Hotmail, Yahoo, Gmail etc.;

    • de multe ori comunicările în scris conțin greșeli gramaticale sau de ortografie; 

    • adresa website-ului și/sau denumirea contului de rețea socială pot conține mici modificări față de cele oficiale, ca de exemplu semne de punctuație suplimentare.

Rețineți că terminația adreselor de email aparținând angajaților ASF este @asfromania.ro, iar conturile oficiale de social media ale ASF sunt: 

•    Facebook - https://www.facebook.com/asf.romania

•    LinkedIn -https://www.linkedin.com/company/autoritatea-de-supraveghere-financiar%C4%83/

•    Twitter - https://twitter.com/asf_romania

•    YouTube - https://www.youtube.com/@asfromania5180

•    TikTok - https://www.tiktok.com/@asf_romania

•    Instagram - https://www.instagram.com/autoritateadesupraveghere_fin/

ASF a adoptat o serie de măsuri pentru a împiedica copierea și utilizarea în mod fraudulos a adreselor de email ale angajaților, însă există posibilitatea ca persoanele care apelează la metode ilegale să vă inducă totuși în eroare. 

Pentru a vă proteja de tentativele de fraudă, nu furnizați nicio informație personală în urma unui apel primit și nu apelați înapoi folosind datele de contact pe care le furnizează apelanții! 

Dacă aveți suspiciuni cu privire la un apel, întrerupeți imediat comunicarea. Pentru a vă asigura că apelul este autentic, contactați-ne telefonic (0800.825.627/021.668.1208) sau prin email ([email protected]).

×
Subiecte în articol: ASF frauda online
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close