Antena 3 CNN Actualitate Prima vamă blocată de fermierii români! Protestatarii bulgari li s-au alăturat

Prima vamă blocată de fermierii români! Protestatarii bulgari li s-au alăturat

Imaginile momentului de la mega-protestul fermierilor revoltați că nu mai au loc de cerealele venite din Ucraina fără taxe vamale și rămase în România.

de Laura Dinu    |    07 Apr 2023   •   11:26

Vama Giurgiu - Ruse este acum blocată de tractoare și utilaje agricole, unde fermierii bulgari s-au alăturat românilor. Au dat foc unui stup vopsit în culorile steagului Ucrainei. 

Între timp, și în Capitală, vin autobuze pline cu fermieri. Protestatarii se adună acum în fața reprezentanței Comisiei Europene, dar vor să meargă la Ministerul Agriculturii pentru a-și scanda nemulțumirile. 

Totodată, fermieri din toată țara ies la proteste. Producătorii de cereale amenință ca 4 vămi și portul Constanța vor fi blocate. 

Citește și: A început protestul naţional al fermierilor. Mobilizare în toată ţara! Blocaje în patru vămi şi portul Constanţa

Fermierii spun ca ”aceste proteste sunt ultima soluție pe care au găsit-o ca urmare a perturbărilor constante și a concurenței neloiale acerbe, cauzate de fluxurile necontrolate de mărfuri agricole de origine ucraineană și a lipsei de măsuri concrete ale autorităților române cât și a celor europene la semnalările disperate pe care le-am transmis". 

Revendicările fermierilor 

  • Separarea, în vămile românești, a fluxurilor de mărfuri agricole 
  • Asigurarea trasabilitații importurilor printr-un control strict al calității 
  • Calcularea riguroasă a pagubelor suferite de fermierii români și identificarea unor surse alternative de finanțare europeană 
  • Urgentarea acordării despăgubirilor pentru prejudiciile cauzate de secetă 
  • Suspendarea facilitaților pentru mărfurile ucrainene 

Fermierii condamnă soluțiile găsite de Comisia Europeana și de autoritățile române la probleme expuse în ultima perioadă. 

×
Subiecte în articol: vama giurgiu Ruse fermieri
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close