Antena 3 CNN Alegeri Parlamentare 2016 Klaus Iohannis nu neagă posibilitatea ca Traian Băsescu să ajungă prim-ministru. Scenariu incredibil

Klaus Iohannis nu neagă posibilitatea ca Traian Băsescu să ajungă prim-ministru. Scenariu incredibil

Klaus Iohannis nu neagă posibilitatea ca Traian Băsescu să ajungă prim-ministru. Scenariu incredibil
14 Dec 2016   •   20:09

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că viitorul premier trebuie să fie de la o formaţiune sau de la o coaliţie care va avea majoritate în Parlament.

"Premierul trebuie să fie de la o formaţiune sau de la o coaliţie care mă convinge că va avea o majoritate în Parlament", a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a precizat că va fi convins de o coaliţie că are majoritate aritmetic pe un calcul simplu de mandate.

Potrivit lui Iohannis, aritmetic este posibil ca partidele de dreapta să formeze o alianţă.

"Aritmetic este posibil. Dacă va fi posibil şi politic, vom vedea", a declarat preşedintele Iohannis.

Întrebat dacă Dacian Cioloş rămâne o opţiune pentru poziţia de premier, şeful statului a răspuns: "Înainte de a avea consultări cu toate formaţiunile politice nu pot să vă dau un răspuns public la această chestiune".

"Este clar că, după ce vom avea un Parlament, vom avea o rundă de consultări şi atunci chiar voi aştepta să vină toată lumea şi să spună dacă vor premier, după care o să fiu în situaţia să judec propunerile şi să mă gândesc la o desemnare", a precizat Iohannis.

El a spus că niciuna dintre formaţiunile care au participat miercuri la consultări nu i-a avansat un nume de premier.

"Niciuna din formaţiunile de astăzi nu a revendicat acest lucru şi nici nu au venit cu propuneri", a afirmat şeful statului.

De asemenea, întrebat dacă Traian Băsescu ar putea fi o soluţie de premier, preşedintele Iohannis a răspuns: "Dacă găseşte o coaliţie care îl sprijină".

Preşedintele a subliniat că se aşteaptă ca social-democraţii să participe la următoarea rundă de consultări, Iohannis precizând că el abordează chestiunea foarte serios.

Şeful statului a mai arătat că Legea fundamentală îi dă posibilitatea să desemneze un alt premier decât cel propus de partidele parlamentare, dar că preferă să rămână în zona negocierilor.

"Constituţia îmi dă acest drept, dar eu o să rămân în zona negocierilor şi voi desemna o persoană care este discutată şi negociată cu o coaliţie care va putea să aibă o majoritate în Parlament", a precizat Iohannis.

Preşedintele a fost întrebat şi dacă este suficient ca două partide, care trec de 50%, să rostească acelaşi nume de premier.

"În realitate lucrurile sunt mai simple. Partidele se organizează în coaliţii, îşi numără fiecare mandatele şi în practică cei care au mai multe propun ceva şi ceilalţi nu", a explicat Klaus Iohannis.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close