Antena 3 CNN Externe Au fost acuzați pentru viol și executați. 70 de ani mai târziu, șapte afro-americani au fost grațiați post-mortem

Au fost acuzați pentru viol și executați. 70 de ani mai târziu, șapte afro-americani au fost grațiați post-mortem

Șapte bărbați afro-ameriani care au fost executați pe scaunul electric acum 70 de ani în statul Virginia, SUA, au primit abia acum recunoașterea din partea autorităților că nu au avut parte de un proces echitabil. Juriul din 1951 a fost format doar din persoane albe.

de Alexandra Ionescu    |   

”Cei 7 din Martinsville” au fost condamnați pentru violul asupra tinerei de 32 de ani, Ruby Stroud Floyd, o femeie albă care a mers pe 8 ianuarie 1949 într-un cartier populat de persoane de culoare pentru a vinde haine.

Bărbaţii au fost audiaţi fără prezenţa unui avocat şi au oferit versiuni diferite ale evenimentelor, ba mai mult erau analfabeţi şi nu puteau nici măcar să îşi citească mărturisirile.

În ciuda prostestelor organizate pentru a-i sprijini, cei 7 au fost condamnaţi la moarte și executați prin electrocutare pe scaunul electric în februarie 1951

La momentul respectiv, violul se pedepsea cu moartea, și preponderent persoanele de culoare ajungeau pe scaunul electric, după spusele lui Ralph Northam, Guvernatorul democrat al Virginiei, care a semnat actul de grațiere.

El a considerat că la vremea respectivă, culoarea pielii lor a jucat un rol incontestabil în identificarea lor, în anchetă şi în condamnarea definitivă la moarte, cu atât mai mult cu cât au fost judecaţi de un juriu în care se aflau doar persoane albe.

Din 1908 (când Virginia a început să folosească scaunul electric), și până în 1951, 45 de oameni au fost executați pentru viol. Toți erau de culoare. 

Ani mai târziu, în 1977, Curtea Supremă a decis neconstituțional să impună pedeapsa cu moartea în cazurile de viol.

Subiecte în articol: viol gratiere post-mortem
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei