Antena 3 CNN Actualitate Mesaj dur de la Bruxelles, după scandalul uriaş dintre Iohannis şi Guvern

Mesaj dur de la Bruxelles, după scandalul uriaş dintre Iohannis şi Guvern

În contextul în care România se pregăteşte să preia preşedinţia semestrială a UE de la 1 ianuarie, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că se îndoieşte că guvernul de la Bucureşti înţelege pe deplin ce înseamnă să conducă blocul comunitar timp de şase luni, relatează sâmbătă DPA.

Citește și: Președintele Klaus Iohannis, după ședința CSAT: Am respins propunerea PSD pentru șefia Armatei. E o nouă dovadă de incompetență!

România este "din punct de vedere tehnic foarte bine pregătită" pentru misiunea de şase luni, a declarat Juncker pentru ziarul german Welt am Sonntag.

"Dar cred că guvernul de la Bucureşti nu a înţeles pe deplin ce înseamnă să prezidezi ţările UE", a adăugat el.

"Acţiunea prudentă necesită o disponibilitate de a-i asculta pe alţii şi o dorinţă puternică de a pune deoparte propriile preocupări ale cuiva", a afirmat Juncker, precizând că el are unele îndoieli că situaţia se prezintă astfel în cazul României.

Citește și: Ministrul Apărării îi răspunde lui Iohannis: „Toate propunerile mele pentru preluarea conducerii Statului Major al Apărării au fost respinse de președinte, fără argumente”

Juncker a spus că disputa politică internă a României înseamnă că ţara ar putea să nu pară o entitate unită pe scena europeană.

"Un front unit este necesar acasă pentru a promova unitatea Europei în timpul preşedinţiei Consiliului", a afirmat preşedintele Comisiei Europene.

Luna trecută, preşedintele român Klaus Iohannis a spus că ţara sa nu este gata să-şi asume preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE, reaminteşte DPA.

Citește și: Viorica Dăncilă îi răspunde lui Iohannis: Decretul prin care prelungește mandatul șefului Armatei nu este legal

El s-a referit la situaţia complicată care a făcut ca cel mai puternic politician din România, liderul Partidului Social Democrat Liviu Dragnea, să nu poată deveni prim-ministru din cauza unei condamnări pentru fraudă electorală.

Viorica Dăncilă, considerată o marionetă a lui Liviu Dragnea, este cea care deţine acest post, scrie dpa.

România a aderat la UE alături de statul vecin Bulgaria în 2007. Ambele ţări au rămas sub monitorizarea Bruxellesului din cauza nerespectării statului de drept şi a corupţiei foarte răspândite, notează agenţia germană de ştiri.

Citește și: Radu Tudor: Președintele Iohannis are dreptul să prelungească mandatul generalului Ciucă, propunerea ministrului Apărării nu era legală!

Declarațiie lui Jean Claude Juncker au fost comentate, sâmbătă, la News Magazine, de jurnalistul Antena 3 Radu Tudor:

"Aici e una caldă, una rece, din partea președintelui Comisie Europena, pentru că Juncker spune că din punct de vedere tehnic suntem pregătiți și nu sunt surprize - având în vedere că noi am schimbat ministrul delegat pentru Afaceri Europene în urmă cu 30 de zile, evident lucrul acesta pare să fie mai degrabă o concluzie bună.

Dar atunci când afirmă că autoritățile de la București nu înțeleg exact ce înseamnă să prezidezi Consiliul Uniunii Europene în următoarele 6 luni de zile, eu aș avea o singură reacție: cred că cea mai firească consecință ar fi ca premierul Viorica Dăncilă să pună mâna pe telefon, să-l sune pe președintele CE, să-l întrebe ce a vrut să spună cu acest lucru și dacă sunt aspecte de lămurit premierul împreuună cu o echipă de miniștri la Bruxelles și să facă toate diligențele necesare pentru a lămuri aceste aspecte subliniate de Jean-Claude Juncker.

Eu nu consider că e vorba de vreun atac, nu consider că e vorba de o chestiune premeditată la adresa României, ci mai degrabă elemente de nuanță care cred că ar trebui să fie lămurite împreună", a spus Radu Tudor.

Sursă: Agerpres
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"