Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Pericolul aflat în peștele din Dunăre. Poate genera boli extrem de grave

Pericolul aflat în peștele din Dunăre. Poate genera boli extrem de grave

Peştele din Dunăre poate fi mai periculos decât cel din mare, este concluzia la care au ajuns cercetătorii Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi. Din cauza poluării din apele fluviului, peştele conţine metale grele, în special mercur.

de Ioana Mircea    |   

Cercetătorii Universității "Dunărea de Jos", din Galați, susțin că peștele din Dunăre poate fi mai periculos decât cel care provine din mare. Mercurul găsit în peștii din Dunăre poate genera boli neurologice, oncologice şi intoxicații grave.

Medicii spun că cei care consumă pește ar trebui să aleagă cu mare atenție sursele de unde provine carnea.

400 de peşti din Dunărea de pe teritoriul României au fost testaţi de cercetători. Aceștia au descoperit un conţinut important de metale grele. Concetraţia lor scade în cazul peştilor luaţi de dincolo de Baziaş, locul unde Dunărea intră în România.

"Nu e ca la vamă că tu treci, tu nu. Aici ce vine de sus se oprește la noi", a declarat Lucian Georgescu, rector Universitatea "Dunărea de Jos.

Pescarii nu contrazic studiile cercetătorilor, dar nici nu au remarcat până acum modificări de miros și gust la capturile lor.

Cercetătorii de la Universitatea "Dunărea de Jos" încearcă să depisteze care sunt sursele de poluare. În 2021, din Dunăre au fost pescuite peste 8.000 de tone de pește. Aproape jumătate din această cantitate a fost comercializată.

Subiecte în articol: pește Dunăre
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept