Antena 3 CNN Actualitate Religie Preotul Visarion Alexa: E inadmisibil să umilești Biserica, cu "pahare și lingurițe de plastic" ca și cum ar mânca înghețată pe drum

Preotul Visarion Alexa: E inadmisibil să umilești Biserica, cu "pahare și lingurițe de plastic" ca și cum ar mânca înghețată pe drum

Părintele Visarion Alexa se arată deranjat de o eventuală decizie de a obliga Biserica să folosească pahare și lingurițe de plastic pentru împărtășanie ar fi o umilință, iar biserica ține foarte mult la ritualuri.

de M.Z.    |   

"Toate cultele din România sunt afectate de prezența pandemiei, mai cu seamă ortodoxia. Bisericilor ortodoxe din spațiul european li s-au pus în vedere reguli de distanțare socială în cuprinsul parohiilor (…) 

"Este indamisibil să umilești o întreagă biserică, îndemnându-i să folosească pahare și lingurițe de plastic ca și cum ar mânca înghețată pe drum. Mi se pare un act de indecență. Preoții ar trebui chemați la dialog. Biserica ține foarte mult la ritual, cum ar fi potirul și lingurița", a declarat părintele Visarion Alexa, vineri, potrivit gandul.ro.

Nu este o stare normală (slujbele afară – n.r.), ne străduim să facem din locul unde ne aflăm o rugăciune, iar din curtea bisericii să facem o biserică.

Totodată, preotul se arată deranjat şi de faptul că autorităţile nu comunică cu ei, deşi "au studii superioare".

"Este deranjant că autoritățile nu cer o întrevedere cu bisericile și să lase bisericile să găsească soluții, mai ales că preoții, ierarhii au studii superioare", a comentat preotul.

Patriarhul Daniel a cerut amânarea împărtășaniei 

Împărtășania a fost amânată pe o perioadă nedeterminată, după ce preoţii nu au fost de acord ca enoriașii să fie împărtășiți cu lingurița de plastic.

Până când situația din România nu va permite, Biserica Ortodoxă Română va suspenda împărtășirea credincioșilor, după Sfânta Liturghie.

Patriarhul Daniel le-a solicitat membrilor Sfântului Sinod să își exprime părerea cu privire la amânarea Sfintei Împărtășanii până când autoritățile vor permite utilizarea unei singure lingurițe pentru toți.

Bănescu: Modalitatea de împărtășanie o decide exclusiv biserica

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat că în bisericile ortodoxe din întreaga lume nu există "noțiunea de păhărele și lingurițe de unică folosință".

În bisericile ortodoxe din întreaga lume nu există noțiunea de păhărele și lingurițe de unică folosință”, a spus Bănescu.

IPS Teodosie: "Nu facem compromisuri. Biserica e autonomă față de stat"

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este de părere că politicul se amestecă în canoanele bisericii, după ce INSP a venit cu o serie de propuneri pentru a deschide în diguranţă lăcaşurile de cult din 15 mai, când vom intra în stare de alertă din cauza crizei de coronavirus.

"Dacă vom sluji afară, avem spațiu mai mult. Dar, Sfânta Împărtășanie nu pot să ne-o recomande ei. O să avem discuții în Sfântul Sinod. Biserica este autonomă față de stat. E greu de acceptat, nu poate fi acceptat așa ceva. Amânăm Sfânta Împărtășanie până când va fi voie să împărtășim cum trebuie. Avem frică să dăm cele sfinte ca și când nu ar fi sfinte! E o imixtiune în cultul bisericii. Nu facem compromisuri. O să analizăm!", a spus ÎPS Teodosie.

Subiecte în articol: Visarion Alexa lingurita plastic
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are