Antena 3 CNN Be EU Modul în care se va alege noua conducere a Uniunii Europene după alegerile din iunie

Modul în care se va alege noua conducere a Uniunii Europene după alegerile din iunie

Uniunea Europeană va avea o conducere nouă după alegerile din iunie. Funcțiile cheie din noul parlament european vor fi hotărâte chiar în prima ședință. 

de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Mar 2024   •   10:21

Uniunea Europeană va avea o conducere nouă după alegerile din iunie. Funcțiile cheie din noul parlament european vor fi hotărâte chiar în prima ședință. 

La prima ședință plenară de după alegerile europene, eurodeputații aleg: un nou președinte, 14 vicepreședinți și cinci chestori. 

Toate funcțiile alese din Parlamentul European, președinte, vicepreședinte, chestor, președinte și vicepreședinte de comisie, președinte și vicepreședinte de delegație, sunt reînnoite după doi ani, odată la începutul și o dată la jumătate legislaturii de cinci ani.

Cum este ales Președintele Parlamentului European 

Candidații pentru președinție pot fi propuși de un grup politic sau de cel puțin 36 de deputați. Alegerea se face prin vot secret. Pentru a fi ales, un candidat trebuie să obțină o majoritate absolută a voturilor valabil exprimate, adică 50% plus un vot. 

Vicepreședinții pot înlocui Președintele în îndeplinirea îndatoririlor sale, atunci este necesar. Chestorii se ocupă de chestiuni administrative 

  • Cum sunt aleși vicepreședinții și chestorii

Candidații pentru posturile de vicepreședinți și chestori pot fi propuși de către un grup politic sau de către cel puțin 36 de deputați. 

Alegerea vicepreședinților se desfășoară printr-un singur vot secret pentru toți candidații. Ordine în care sunt aleși determină ordinea precedenței. 

  • Alegerea președinților de comisii și a coordonatorilor

Comisiile Parlamentului își aleg președinții și vicepreședinții. Delegațiile interparlamentare permanente ale Parlamentului își aleg și ele președinții și vicepreședinții. 

Grupurile politice își aleg coordonatori pentru comisiile parlamentare. Coordonatorul este liderul politic al fiecărui grup în cadrul unei comisii. Acesta coordonează poziția grupului cu privire la diverse subiecte în comisie și împreuna cu președintele și vicepreședinții organizează activitate comisie. 

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close