Antena 3 CNN Be EU Schimbări majore la nivel european privind Inteligenţa Artificială. Dragoş Tudorache: "Platformele digitale vor avea o serie întreagă de obligaţii"

Schimbări majore la nivel european privind Inteligenţa Artificială. Dragoş Tudorache: "Platformele digitale vor avea o serie întreagă de obligaţii"

Sistemele de Inteligenţă Artificială, care se dezvoltă rapid, vor trebui să respecte reguli drastice în Uniunea Europeană. Europarlamentarul Dragoş Tudorache spune că standardele europene se vor aplica, în scurt timp, şi la nivel global

de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Mar 2024   •   10:27

Parlamentul European a aprobat noile norme pentru a se asigura că inteligența artificială este de încredere, sigură și respectă drepturile fundamentale. 

Sistemele de Inteligenţă Artificială, care se extind rapid, vor trebui să respecte reguli drastice în Uniunea Europeană. Noua lege care reglementează folosirea unor astfel de sisteme a fost aprobată săptămâna aceasta.

Sisteme biometrice de clasificare sau cele care evaluează comportamentul social vor fi interzise. Iar cele cu grad ridicat de risc, utilizate, de exemplu, în educație, în asistența medicală, în aplicarea legii, în gestionarea frontierelor sau în procese electorale, vor trebui să respecte cerințe stricte. 

Subiectul a fost dezbătut sâmbătă, la Antena 3 CNN, în emisiunea "Be EU cu Sabina Iosub".

Dragoş Tudorache, europarlamentar, spune că există numeroase riscuri AI.

"Noi am considerat că e bine ca aceste riscuri să fie adresate nu doar lăsând companiile însele să facă ceea ce cred ele că e bine și să încadreze cumva aceste riscuri, ci să existe o predictibilitate și niște norme clare, limpezi, cu privire la așteptările pe care noi le avem ca societate de la cei care dezvoltă și pun pe piață astfel de algoritmi, pentru că în final asta ne dorim, să avem încredere, să interacționăm cu încredere cu această tehnologie, pentru că ne afectează viața, afectează economia în jurul nostru. Și e firesc să dorim să avem această încredere în tehnologie", a spus Dragoş Tudorache la Antena 3 CNN.

Tudorache: Tot ce este creat cu AI va trebui etichetat în mediul online!

Există riscuri AI la adresa sănătăţii democraţiei şi alegerilor, a avertizat Dragoş Tudorache. 

"E un risc într-adevăr foarte mare la adresa sănătății democrației noastre și a credibilității proceselor electorale și a campaniilor electorale prin care vom trece, nu doar în România, în România avem toate alegerile anul ăsta, dar și toate celelalte state.

Să știți că și nivelul de îngrijorare pe acest subiect este foarte mare în jurul lumii", a mai spus europarlamentarul român la "Be EU".

Potrivit lui, curând vor fi reguli clare despre cum interacţionăm cu tehnologia.

Aflaţi mai multe informaţii urmărind materialul video de mai sus!

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close