x close

Jean-Claude Juncker: Guvernul României este bine pregătit pentru președinția Consiliului UE. România, în Schengen în 2019

05 Dec 2018   •   15:30
Jean-Claude Juncker: Guvernul României este bine pregătit pentru președinția Consiliului UE. România, în Schengen în 2019

Update: Jean-Claude Juncker și Viorica Dăncilă au susținut o declarație de presă comună, după întâlnirea de la Bruxelles.

”Am constatat că Guvernul României este bine pregătit pentru președinție. Este un moment deosebit, pentru că la 1 ianuarie România va fi fost membră de 12 ani” a spus Juncker.

”Președinția austriacă va finaliza mai multe dosare, dar o să îi rămână mult de lucru președinției române, într-o perioadă scurtă. Rămân cam patru luni utile, dar am văzut astăzi cât de bine sunt pregătiți miniștrii în domeniile lor și sunt convins că România va reuși să finalizeze un număr mare de dosare” a continuat președintele Comisiei Europene.

”Rămân convins că înainte sfârșitului mandatului acestei Comisii vom fi primit România în Schengen” a mai punctat Jean-Claude Juncker.

"Astăzi am avut reuniunea cu colegiul comisarilor care se înscrie în cadrul întâlnirilor premergătoare preluării președinției. Am vorbit despre cooperarea dintre Guvernul României și președinția UE. Discuțiile au fost constructive, am abordat subiecte care s-au aflat pe agenda UE în următoarea perioadă. Am ascultat cu foarte mare atenție opiniile comisarilor europeni. Au fost opinii exprimate și de membrii guvernului. România își dorește o președinție ambițioasă și realistă, în sensul de a finaliza cât mai multe proiecte și de a soluționa cele peste 200 de dosare. România va avea rolul de mediator imparțial, facilitator de consens. Aștept cu nerăbdare vizita Colegiului Comisarilor, la București, în data de 10 - 11 ianuarie, anul viitor", a declarat Viorica Dăncilă la finalul întâlnirii de la Bruxelles.

Știrea inițială

Premierul Viorica Dăncilă se întâlneşte, miercuri, la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, şi cu membrii Colegiului Comisarilor. 

Prim-ministrul va avea miercuri dimineaţa o întrevedere cu secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, iar apoi se va întâlni cu preşedintele Comisiei Europene şi va participa, împreună cu delegaţia guvernamentală, la un dejun de lucru cu membrii Colegiului Comisarilor. 

La finalul întrevederilor, premierul Dăncilă şi preşedintele Comisiei Europene vor susţine o conferinţă de presă comună. 

”O să auzim și care sunt prioritățile României în această președinție, cum vom lucra pe mai departe împreună, pentru că despre asta este vorba în următoarele șase luni. Miniștrii din România sunt cei care vor trebui să păstreze echilibrul la toate ședințele. Trebuie să facem pace în UE, să găsim acea linie subțire de mijloc cu care toată lumea să fie de acord și să fie adoptate dosarele. Și avem dosare grele, Brexit, bugetul UE, sunt foarte multe interese, oameni care se pun pe picioarele din spate pentru a-și apăra ideile” a explicat Sabina Iosub la Antena 3.

Parteneri
Parteneri
sati