Antena 3 CNN Be EU Parlamentul European a adoptat noi legi pentru reducerea emisiile de gaze cu efect de seră din pachetul "Fit for 55"

Parlamentul European a adoptat noi legi pentru reducerea emisiile de gaze cu efect de seră din pachetul "Fit for 55"

Parlamentul european a adoptat noi legi care vor permite UE să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în anul 2030, parte a pachetului "Fit for 55".

Parlamentul European a adoptat noi legi pentru reducerea emisiile de gaze cu efect de seră din pachetul "Fit for 55"
Sursa foto: Pexels
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Apr 2023   •   15:32

Parlamentul a aprobat astăzi acordurile încheiate cu țările Uniunii Europene la sfârșitul anului 2022 cu privire la mai multe acte legislative cheie care fac parte din pachetul "Fit for 55".

  • Certificatele gratuite din cadrul schemei de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) vor fi eliminate treptat începând cu 2026;

  • Transportul rutier și clădirile vor fi incluse în noul ETS II din 2027;

  • Un nou mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon pentru a proteja industria Uniunii și pentru a crește nivelul de ambiție în domeniul climei la nivel mondial;

  • Un Fond pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice cu scopul de a combate sărăcia energetică și sărăcia în materie de mobilitate.

Acesta este planul Uniunii Europene de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră (GES) cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, în conformitate cu Legea europeană a climei.

Reforma sistemului de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) a fost adoptată cu 413 de voturi pentru, 167 împotrivă și 57 abțineri. Astfel, emisiile de gaze cu efect de seră din sectoarele acoperite de ETS trebuie reduse cu 62% până în 2030 comparativ cu nivelurile din 2005.

Citeşte şi: Parlamentul European a votat trei noi legi din pachetul „Fit for 55”

De asemenea, reforma elimină treptat certificatele gratuite pentru companii din 2026 până în 2034 și creează un nou ETS II separat pentru carburanții din transportul rutier și pentru clădiri, care va stabili prețul emisiilor din aceste sectoare începând cu 2027 (sau 2028 dacă prețurile la energie sunt excepțional de ridicate).

Cu 487 de voturi pentru, 81 împotrivă și 75 abțineri, Parlamentul a adoptat normele care reglementează noul mecanism al UE de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM). Acesta urmărește să stimuleze țările din afara Uniunii să își crească nivelul de ambiție în materie de climă și să garanteze că eforturile UE și globale în domeniul climei nu sunt subminate de relocarea producției din Uniune către țări cu politici mai puțin ambițioase.

Conform Parlamentului European, textele trebuie să fie acum aprobate oficial de către Consiliu. Ele vor fi apoi publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și vor intra în vigoare după alte 20 de zile.

×
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close