Antena 3 Coronavirus Alexandru Rafila, despre al treilea val de COVID: "Suntem într-o competiție între viteza cu care vaccinăm și potențiala creștere a numărului de cazuri"

Alexandru Rafila, despre al treilea val de COVID: "Suntem într-o competiție între viteza cu care vaccinăm și potențiala creștere a numărului de cazuri"

de Georgiana Adam    |    24 Feb 2021   •   21:14
Alexandru Rafila, despre al treilea val de COVID: "Suntem într-o competiție între viteza cu care vaccinăm și potențiala creștere a numărului de cazuri"
Sursa foto: Hepta

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS a explicat, miercuri seară, cum poate fi evitat un al treilea val al pandemiei COVID-19 în România şi ce putem face ca să combatem oboseala pandemică.

Potrivit, profesorului Alexandru Rafila țara noastră se află într-o competiție între viteza de vaccinare și creșterea numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

„În primul rând, cele trei scenarii de la INSP simulează un trend similar de creștere cu cel înregistrat în ultimele 2 săptămâni și atunci vom ajunge la o cifră nu foarte mare de cazuri noi, la 20 martie sau o situație extremă, precum cea prezentată, la peste 8.000 de cazuri.

Personal cred că vom fi undeva între varianta medie, cea cu 4.500 de cazuri și situația din acest moment, undeva în jur de 3.000 de cazuri, în medie, înregistrate zilnic.

Sunt câteva elemente care sunt importante și pe care aș vrea să le subliniez. Noi suntem într-o competiție, între viteza cu care vaccinăm și potențiala creștere a numărului de cazuri. Practic este un sistem invers proporțional, cu cât reușim să vaccinăm mai repede cu atât creșterea va fi mai redusă și lucrul acesta nu depinde doar de noi, depinde și de cantitatea de vaccin care va ajunge în România și dacă să zicem este o anumită penurie de vaccinuri și nu reușim să vaccinăm mai mult de 35.000 de persoane pe zi, cu siguranță luna în luna aprilie va fi o cu totul și cu totul altă situație pentru că mai multe milioane de doze vor sosi în România în fiecare din aceste luni.

Cred că trebuie să pregătim de acum terenul pentru acel moment, pentru că dacă nu, vom ajunge în situația în care să avem mai multe vaccinuri la dispoziție și mai puțină lume care dorește să se vaccineze. Este o situație care se înregistrează inclusiv în Israel", a spus profesorul Alexandru Rafila la B1TV

Rafila a mai subliniat că este necesar un echilibru, ca oamenii să respecte în continuare măsurile pentru combaterea pandemiei.

"Oboseala pandemică se referă la oboseala oamenilor de a respecta aceste reguli. E un lucru pe care trebuie să-l luăm în considerare. Ca să evităm această oboseală este bine să luăm măsuri care să nu exacerbeze nemulțumirea sau frustrarea oamenilor. Trebuie să existe un echilibru și măsurile exagerate pot avea un efect negativ”, a mai spus Alexandru Rafila. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close