Antena 3 CNN Coronavirus Caratină totală în localitatea Havârna din Botoșani. Incidența cazurilor COVID-19 a depășit 13 cazuri la mia de locuitori

Caratină totală în localitatea Havârna din Botoșani. Incidența cazurilor COVID-19 a depășit 13 cazuri la mia de locuitori

Situaţie gravă la Havârna. Autorităţile au luat decizia de a carantina localitatea după ce rata de infectare a crescut extrem de rapid. Oamenii nu mai au voie să părăsească perimetrul curţii fără un motiv bine întemeiat, magazinele şi barurile s-au închis, iar situaţia din teren va fi supravegheată de către armată şi forţe ale ordinii. În judeţul Botoşani în ultimele 24 de ore s-au îmbolnăvit 51 de oameni. 

Caratină totală în localitatea Havârna din Botoșani. Incidența cazurilor COVID-19 a depășit 13 cazuri la mia de locuitori
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    29 Ian 2021   •   15:45

Localitatea din Nordul Judeţului, Havârna, cu un număr de 2.823 de locuitori, a fost carantinată. Situaţia gravă din ultimele zile, rata de infectare crescută şi cazurile dublate de pe o zi pe alta, au dus la acesta decizie. În teren acţionează deja militarii, jandarmii şi poliţiştii pentru supravegherea localităţii.

Carantinarea presupune aplicarea mai multor restricţii precum limitarea deplasării pe timpul zilei. 

Autorităţile mai spun că unul din motivele care au dus la luarea acestei decizii este faptul că cetăţenii din localitatea Havârna nu mai respectau măsurile impuse de autorităţi. Dovadă şi faptul că în ultimele zile au fost aplicate acolo în jur de 15 sancţiuni contravenţionale.

În localitate se pare că oamenii nu au înțeles încă rostul și unii uită să poarte masca de protecție iar distanțarea fizică nu prea este respectată, mai ales că majoritatea cazurilor sunt în familie și cel mai probabil infectarea a fost în perioada sărbătorilor de Sf. Ioan și Bobotează. 

Asta reiese din anchetele epidiemiologice făcute de cei de la DSP. Medicul de familie din sat susține că uneori trebuie să facă poliție cu locuitorii pentru a află anumite cazuri și asta pentru că le este frică să spună că au simptome.

Rata de infectare a depășit 13 cazuri la mia de locuitori iar autoritățile din zonă bănuiesc că noua tulpină de coronavirus ar fi ajuns în comunitate

Din cauza numărului mare de infectări şi a răspândirii rapide, autorităţile iau tot mai serios în calcul posibilitatea existenţei noii tulpini de Covid la Havârna. Deşi niciunul dintre cei testaţi pozitiv nu are istoric de călătorie în afara ţării în ultima perioadă, rezultatele testelor prelucrate în laborator sunt diferite de cele de până acum.

Mai exact, încărcătura virală a probelor prelevate de la mai mulţi locuitori este mult mai mare decât până acum. Din acest motiv, s-a luat decizia ca o serie de probe să fie trimise la un laborator specializat pentru a se face secvenţierea genetică a virusului şi a se stabili dacă este sau nu vorba despre noua tulpină.

În doar 48 de ore situaţia din localitate a degenerat, iar numărul cazurilor noi a crescut la 11 infectări. Nicio persoană confirmată pozitiv nu este internată în spital, starea acestora fiind una destul de stabilă şi nu au acceptat internarea.

„Într-un interval de 48 de ore a avut loc o creştere cu 11 cazuri noi. Pentru că măsurile de distanţare şi protecţie nu au fost respectate, chiar şi în ciuda controalelor şi amenzilor date de structurile MAI, s-a luat decizia carantinări localităţii Havârna”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, potrivit presei locale.

Probele au fost transmise la laboratorul de la Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, după ce testele PCR au indicat o contagiozitate ridicată

"După anchetele epidemiologice care s-au desfăşurat în ultimele zile, faptul că pacienţii au fost foarte contagioşi şi un număr foarte mare de persoane s-au contaminat în ultimele două săptămâni şi am avut un număr extrem de mare pentru o localitate atât de mică ne-a dus cu gândul să cerem un test suplimentar pentru pacienţii care au fost testaţi la Havârna.

Toate probele care au fost recoltate la Havârna au fost trimise la Universitatea din Suceava, care face acea secvenţialitate a probei pentru a extrage dacă apare tulpina nouă. Pe testul PCR acea curbă de amplificare care apare pe aparat demonstrează că acea tulpină, că o fi tulpina din Marea Britanie, că o fi altă tulpină, este extrem de contagioasă, cu o încărcătură virală foarte mare", a afirmat Adăscăliţei.

Rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în localitatea Havârna, localitate care se află în carantină, a atins, vineri, un nou record, ea ajungând la 13.48 cazuri la 1.000 de locuitori.

La nivelul municipiului Botoşani indicele de infectare a scăzut la 2,09 la mie, în timp ce media la nivel judeţean era, joi, de 1,52 la mie

×
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close