Antena 3 CNN Coronavirus Dr. Valeriu Gheorghiţă, anunţ despre AstraZeneca: "Cheagurile de sânge în urma vaccinării, extrem de rare”

Dr. Valeriu Gheorghiţă, anunţ despre AstraZeneca: "Cheagurile de sânge în urma vaccinării, extrem de rare”

Coordonatorul Campaniei de Vaccinare COVID-19 dr. Valeriu Gheorghiţă, a prezentat, joi, concluzia comitetului de farmacovigilenţă a Agenției Europene a Medicamentului privind vaccinul de la AstraZeneca.

Dr. Valeriu Gheorghiţă, anunţ despre AstraZeneca: "Cheagurile de sânge în urma vaccinării, extrem de rare”
de Claudia Popovici    |    08 Apr 2021   •   16:07

"Agenția Europeană a Medicamentului confirmă că raportul beneficiu risc al vaccinului de la AstraZeneca rămâne pozitiv. De asemenea, este identificată o posibilă relație de cauzalitate cu formare de cheaguri de sânge cu caracteristici neobișnuite asociate cu nivelul scăzut de trombocite

Au fost 220 de cazuri din 34 de milioane de doze administrate

Au fost analizate până la data de 4 aprilie toate cazurile raportate la nivel European și la nivel mondial, fiind înregistrate aproximativ 220 de cazuri de evenimente trombotice și aici ne referim la tromboza de sinusvenoss cerebral și tromboze sistem venos splahnic circulația abdominală, din peste 34 de milioane de doze administrate. Toate aceste date echivalează cu o rată de apariție a acestor evenimente de 0,65 la 100.000 de persoane", a spus dr. Valeriu Gheorghiţă

Beneficiile vaccinării depăşesc riscurile efectelor secundare

"Combinaţia raportată a cheagurilor de sânge și a trombocitelor scăzute este foarte rară, iar beneficiile globale ale vaccinării în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile acestor eventuale efecte secundare", a mai spus medicul Valeriu Gheorghiţă.

Nu au fost restrânse indicațiile de utilizare a vaccinului de la AstraZeneca

Directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentului a precizat foarte clar, că în urma analizelor tuturor cazurilor raportate nu s-au identificat factori de risc care să fie legați de sex, de vârstă sau de comorbidități, motiv pentru care, nu au fost restrânse indicațiile de utilizare a vaccinului de la compania AstraZeneca.

Este important să se continue vaccinarea cu toate produsele disponibile şi la paramentri cât mai ridicaţi

"Este important să se continue vaccinarea cu toate produsele disponibile şi la paramentri cât mai ridicaţi. Este imperios necesar ca un procent ridicat din populația să se vaccineze cât mai curând posibil, pentru a opri efectele negative ale acestei pandemii.

Renunțarea la vaccinare ne poate aduce în fața unor forme severe de boală, atât pe noi cât și pe cei din jurul nostru. Mai mult decât atât, ne poate compromite atingerea acelei imunități de grup pentru a stopa și diminua efectele nocive ale pandemiei.

Ce va întâmplă cu românii vaccinați cu AstraZenca

Se continuă vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă.

Persoanele imunizate cu prima doză vor continua rapelul cu același tip de vaccin.

Persoanele care după prima doza de vaccin au dezvoltat un eveniment trombotic au contraindicație de vaccinare cu vaccinul de la AstraZeneca.

De asemenea, în urma investigațiilor medicale, pentru acele posibile cazuri se va decide oportunitatea continuării schemei de vaccinare cu un alt tip de vaccin.

Potențialele semne şi simptome de alarmă pentru solicitare consult medical

Dificultăți de respirație

Durere în piept

Umflături ale membrelor inferioare

Dureri abdominale persistente

Durerea de cap intensă care nu cedează la tratamentele uzuale, care se poate asocia şi cu tulburări de vedere

Toate aceste semne care apar în primele 14 zile de la administrarea vaccinului, sunt semne care trebuie să conducă persoana sa apeleze la serviciul medical.

×
Subiecte în articol: Dr. Valeriu Gheorghiță
Parteneri
Trafic de droguri de mare risc într-un mare lanț de farmacii!
x close