Antena 3 CNN Economic Auto Amenzi de până la cinci ori mai mari pentru milioane de şoferi români care circulă fără asigurare RCA

Amenzi de până la cinci ori mai mari pentru milioane de şoferi români care circulă fără asigurare RCA

Șoferii din România ar putea plăti amenzi care ajung la mii de lei dacă nu respectă o singură regulă. Propunerea a fost depusă în Parlament de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Amenzi de până la cinci ori mai mari pentru milioane de şoferi români care circulă fără asigurare RCA
Sursa foto: Gettyimages
de Ioana Mircea    |    14 Feb 2024   •   02:00

Autoritatea de Supraveghere Financiară a trimis în Parlament pentru aprobare mai multe propuneri. Șoferii români ar putea plăti o amendă de 5.000 de lei, de cinci ori mai mare decât în prezent, dacă circulă cu o mașină fără asigurare RCA.

"Contravenția prevăzută la alin. (1) lit. k) se constatată și se sancționează prin derogare de la art. 8 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare cu amendă în cuantum de 5.000 de lei pentru vehicule având masă totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone și de 20.000 de lei pentru cele cu masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone", se arată în proiectul de lege.

În prezent, amenda pentru lipsa poliției RCA este între 1.000 și 2.000 de lei. Așadar, șoferii pot primi și o amendă de 10.000 de lei. Potrivit unor date statistice ale ASF, anual, în România, există între 1,5 şi 2 milioane de şoferi care circulă fără asigurare RCA, având în vedere că parcul auto al României a ajuns la peste 9 milioane de autovehicule înmatriculate şi doar aproximativ 7 milioane de contracte RCA încheiate în fiecare an.

O altă propunere a ASF este ca asigurarea RCA să poată fi plătită în rate sau suspendată la cererea proprietarului. Pentru a depista maşinile care circulă fără asigurare obligatorie, autorităţile vor să folosească şi camerele care controlează existenţa rovinietei.

Altă idee este conceptul "RCA pentru șofer" - trebuie declaraţi toţi cei care se urcă la volan, iar tariful va fi calculat în funcţie de profilul fiecăruia. Aşa că cine conduce maşina soţiei fără să fie trecut în declaraţie ar putea plăti amenzi mari şi poliţe mai scumpe.

"Contractul RCA prevede condițiile generale și specifice de asigurare și conține cel puțin informaţii privind: seria și numărul contractului RCA, data încheierii contractului, părţile contractului RCA, conducătorii auto declarați sau precizarea că acesta este încheiat fără declararea altor conducători auto în afara proprietarului și/sau utilizatorului” , arată o modificare a articolului 6 din Legea 132/2017 propusă de ASF, potrivit economica.net.

×
Subiecte în articol: şoferi asigurare RCA amenzi
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close