Antena 3 CNN Economic Auto Calculator de preţuri şi noi reguli pentru asigurările RCA în 2022

Calculator de preţuri şi noi reguli pentru asigurările RCA în 2022

Calculator de preţuri pentru asigurările RCA şi noi reguli pe piaţa auto din România, în anul 2022.

Calculator de preţuri şi noi reguli pentru asigurările RCA în 2022
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Eduard Vinatoru
de Alin Tarnovschi    |    06 Ian 2022   •   14:47

Conform Codului Rutier din România, vehiculele înmatriculate sau înregistrate, care circulă pe drumurile publice, sunt obligate să aibă asigurare RCA, în caz de pagube produse altora prin accidente rutiere.

Poliţa de asigurare RCA acoperă pagubele produse altor persoane, iar în cazul în care nu deţin o astfel de asigurare, şoferii sunt amendaţi şi rămân fără certificatul de înmatriculare.

În 2021, două firme mari de asigurări RCA au ieşit de pe piaţa din România, provocând o serie de consecinţe ce s-au răsfrânt tot asupra şoferilor.

De asemenea, tot anul trecut, regulile s-au schimbat, astfel încât asiguraţii pot obţine mai mulţi bani de la fondul de garantare în caz de insolvenţă a firmei de asigurări.

Tot în 2021, a fost introdusă o nouă regulă şi anume că orice maşină trebuie să aibă asigurare RCA, indiferent dacă e funcţională sau nu, atât timp cât nu a fost radiată din circulaţie.

Calculator de preţuri şi noi reguli pentru asigurările RCA în 2022

Calculator de preţuri pentru asigurările RCA în 2022

Şoferii interesaţi de o asigurare RCA în anul 2022 trebuie să ştie că firma de asigurări City Insurance a intrat în insolvenţă, în timp ce Uniqa Asigurări a decis să iasă voluntar de pe piaţa din România.

Drept urmare, cei interesaţi îşi pot face acum asigurarea RCA la următoarele companii:

Preţurile asigurărilor RCA a crescut în ultimul an, astfel că, în unele zone, şi pentru anumiţi şoferi, acestea chiar s-au dublat.

Firmele de asigurări RCA au, pe site-urile proprii, câte un calculator de preţuri pentru asigurări, prin care şoferii români pot afla, în principiu, cât sunt nevoiţi să plătească pentru a fi asiguraţi în trafic.

Cu titlu de exemplu, un bărbat în vârstă de 40 de ani, care are o maşină cu o capacitate cilindrică de până în 2000 cmc, trebuie să scoată din buzunar aproximativ 2.500 de lei pentru o asigurare RCA valabilă un an la compania Generali, notează avocatnet.ro.

În acelaşi timp, un tânăr cu vârsta de până în 30 de ani, cu o maşină ce are o capacitate cilindrică identică, este nevoit să achite peste 3.500 de lei.

Noi reguli pentru asigurările RCA în anul 2022

Şoferii prinşi de poliţişti în timp ce circulă pe drumurile publice fără a avea o poliţă de asigurare RCA valabilă riscă amenzi cuprinse între 1000 şi 2000 de lei.

Mai mult, aceştia vor rămâne şi fără certificatul de înmatriculare, dar şi fără plăcuţele de înmatriculare.

Anul trecut, autorităţile au decis că poliţa de asigurare RCA poate fi prezentată, ca dovadă, în cazul unui control rutier, şi în format digital, respectiv pe telefon.

Şoferii care vor să afle dacă un vehicul deţine o poliţă de asigurare RCA valabilă poate verifica acest lucru pe site-ul Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România.

×
Subiecte în articol: asigurare RCA
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close