Şeful BCR compară România cu „Frumoasa din pădurea adormită” şi pe investitorii străini cu „prinţul salvator”

de Antena3.ro    |    12 Ian 2011   •   18:01
Şeful BCR compară România cu „Frumoasa din pădurea adormită” şi pe investitorii străini cu „prinţul salvator” Foto: chipandco.com

Preşedintele BCR, Dominic Bruynseels, a comparat România cu „Frumoasa din pădurea adormită” şi pe investitorii străini cu prinţul care o salvează, scoţând-o din somnul adânc în care a fost trimisă, adică din recesiune, informează Mediafax.

"România este o frumoasă din pădurea adormită. Să vă spun o poveste. Odată a existat o prinţesă frumoasă care se numea România şi avea numeroase daruri - frumuseţe, petrol, pământ, oameni, Dunărea", a spus Bruynseels miercuri, la o conferinţă organizată de Consiliu Investitorilor Străini (CIS) şi ASE Bucureşti.

Bruynseels a spus că atunci când prinţesa a împlinit 18 ani a fost închisă într-un castel de vrăjitoarea deghizată în consum şi deficite nesustenabile, şi a căzut în "somnul dulce", adică în recesiune.

"După ani a venit un prinţ din afara ţării, care a aflat de poveste, şi era plin de bani, şi a intrat în castel la prinţesă, a căzut în genunchi în faţa ei, a sărutat-o, ea s-a trezit şi au trăit împreună până la adânci bătrâneţi", a afirmat Bruynseels.

Şeful BCR a adăugat că poveştile nu se întâmplă în viaţa reală, unde România se află într-o cursă pentru atragerea investiţiilor străine şi revenire cu 191 de state.

"Bicicleta noastră nu merge rea bine. În această cursă suntem la finele plutonului european", consideră Dominic Bruynseels.

Acesta s-a referit la măsurile propuse de Consiliul investitorilor străini pentru relansarea creşterii economice în România şi a menţionat că implementarea acestora este "în progres", menţionând că investitorii străini vor continua să pună presiune pentru adoptarea acestora.

CIS a propus autorităţilor, în luna octombrie, un set de 12 măsuri care ar avea ca efect creşterea Produsului Intern Brut al României cu 11,6% până în 2015, în termeni reali, crearea a 250.000 de locuri de muncă şi majorarea veniturilor bugetare cu 8,5%.

Contribuţia la PIB a companiilor cu capital străin care activează în România este estimată de statisticile oficiale la aproximativ 30%.

x close