Antena 3 CNN Economic Banci Statul român este dator vândut băncilor

Statul român este dator vândut băncilor

Statul român este dator vândut băncilor
26 Dec 2008   •   16:48

Valoarea totală a titlurilor emise de statul român anul acesta este de peste 12 miliarde de lei, cu aproape 40% mai mult faţă de anul trecut. Deşi calendarul iniţial al Ministerului de Finanţe prevedea un împrumut de doar 11 miliarde de lei pentru 2008, cheltuielile foarte mari în comparaţíe cu veniturile colectate la buget, au obligat statul să se împrumute mai mult la bănci.
În loc să scadă, datoria publică a crescut cu vreo 3 miliarde de lei anul acesta faţă de 2007. 48 de licitaţii organizate, 12,3 miliarde de lei împrumutaţi. Aşa arată programul împrumuturilor pe 2008. Pe lângă un deficit mare, noul Guvern moşteneşte şi o datorie pe măsură. Numai în decembrie Ministerul de Finanţe a vândut 2,81 miliarde de lei sub formă de titluri de stat, la o dobândă de 14,25%. Ultima licitaţie organizată chiar în pragul sărbătorilor de iarnă a mai adăugat o cărămidă, grea de peste 400 milioane de lei.
Sumele sunt considerabil mai mari faţă de cele de anul trecut şi chiar faţă de programul iniţial al Ministerului. În 2007, Finanţele au emis pe piaţa internă certificate de trezorerie şi obligaţiuni de aproape 9 miliarde de lei, dintr-un program de 12 miliarde de lei anunţat la început. Vremurile au fost însă mai bune: economia nu a trecut prin nicio criză, iar volumul încasărilor la buget a fost cât de cât, constant. Anul acesta însă, din cauza problemelor financiare, companiile au "amânat" plata dărilor la stat.
Aşa s-a ajuns ca, în ultimele trei luni, încasările să fie cu peste 8 miliarde de lei mai mici faţă de cât s-a estimat. Cum cheltuielile au rămas ridicate, Finanţele au fost obligate să le acopere cu bani de la bănci. Multe dintre împrumuturi s-au realizat cu scandenţă la un an, ceea ce transformă 2009 într-un an cel puţin împovărător.
Ce se va întâmpla însă după 1 ianuarie, rămâne o necunoscută. Ministerul de Finanţe a amânat publicarea programului de emisiuni de titluri de stat motivând că nu există un buget pentru 2009 finalizat şi nici indicatorii macroeconomici nu mai sunt aceiaşi.
Antena 3

×
Subiecte în articol: Ministerul de Finante
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close