Antena 3 CNN Economic Alertă în zona euro. Două bancnote vor dispărea din circulație!

Alertă în zona euro. Două bancnote vor dispărea din circulație!

Cei care păstrează euro acasă şi nu la bancă este bine să verifice ce tipuri de bancnote au. Şi asta pentru că două dintre ele vor deveni inutilizabile.

Alertă în zona euro. Două bancnote vor dispărea din circulație!
Sursa foto: Profimedia
de Alexandra Dima    |    26 Ian 2023   •   14:58

Două bancnote euro vor dispărea din circulație în curand, după ce s-a descoperit că sunt printre cele mai uşor de falsificat de către infratorii specializaţi în astfel de operaţiuni. 

Bancnotele euro au intrat în circulație la 1 ianuarie 2002 și sunt folosite în toate țările UE, dar pentru a combate infracțiunile, Banca Centrală Europeană a emis până în prezent mai multe „serii”. Prima a fost bancnota „originală” în circulație din 2002, iar cea de-a doua a apărut în 2012. Cea de-a doua serie de bancnote, denumită Europa, nu prezintă diferențe conceptuale.

Cu toate astea, doar 7 bancnote din colecția noii serii mai sunt emise în mod regulat, față de 8 bancnote din prima serie. Autoritățile au descoperit că infractorii foloseau aceste două bancnote pentru operațiuni ilegale, cum ar fi spălarea de bani și finanțarea terorismului internațional.

Deşi bancnota de 500 de euro nu este utilizată pe scară largă ca instrument de plată, reprezintă totuși o treime din valoarea tuturor bancnotelor aflate în circulație. Ridică însă semne de întrebare cu privire la scopurile în care este folosită, se arată într-un raport Europol privind utilizarea numerarului de către grupurile infracționale. 

Citeşte şi: Câţi bani poţi obţine dacă ai acasă o bancnotă de 5.000 de lei cu chipul lui Avram Iancu

Prin urmare, bancnotele „care sunt foarte căutate de infractori” vor dispărea. Și bancnota de 500 de euro, care este încă utilizată de 337 de milioane de persoane și care reprezintă 30% din totalul monedelor aflate în circulație, ar putea să fie modificată.

Ea a fost retrasă din circulație la 4 mai 2016. Singurele excepții au fost Deutsche Bundesbank din Germania și Oesterreichische Nationalbank din Austria. Ele nu au renunțat la această bancnotă „pentru a asigura o tranziție fără probleme și din motive logistice”. Cu toate astea, în 2015 au fost în circulație 613,6 milioane de bancnote în valoare de peste 306 miliarde de euro. 

În 2024, va fi lansată o procedură europeană care va duce la elaborarea unei a treia serii de bancnote euro în câțiva ani. Alături de bancnota de 500 de euro şi bancnota de 200 de euro ar putea să fie modificată sau chiar scoasă din circulație, potrivit borsaefinanza.it.

×
Subiecte în articol: euro bancnote false retragere circulaţie
Parteneri
Noi vouchere și ajutoare pentru români! Anunțul lui Boloș
x close