Antena 3 CNN Economic Biz News Analiză OECD: Economiile mondiale îşi revin în 2010, iar China va fi ?campioana?

Analiză OECD: Economiile mondiale îşi revin în 2010, iar China va fi ?campioana?

Analiză OECD: Economiile mondiale îşi revin în 2010, iar China va fi ?campioana?
Sursa foto: redresare economica
19 Noi 2009   •   22:45

Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare apreciază că anul 2010 este aşteptat să aducă creştere şi redresare economică în toate regiunile lumii. Pentru primele 30 de state membre, printre care SUA şi Marea Britanie, previziunile de creştere au fost mărite de peste două ori: la 1.9% pentru anul următor de la 0.7%.
Cu toate acestea, organizaţia avertizează că statele bogate nu vor avea un parcurs lin.
Se notează că creşterea "a fost trasă înapoi de vânturi potrivnice substanţiale" şi va fi "modestă" o bună bucată de timp .
În plus chiar măsurile care ajută statele mai bogate să îşi revină prezintă riscuri pentru redresare. De exemplu se arată că Marea Britanie trebuie să vină cu un plan concret pentru a înlătura preocupările legate de stabilitatea finanţelor publice.
Principalul pericol pentru ţările bogate este şomajul. În SUA, OECD se aşteaptă ca rata de creştere a şomajului să fie mai mare decât numărul de locuri create în prima parte a anului viitor.
Iar pentru Uniunea Europeană, situaţia este şi mai rea: şomajul va continua să crească până în 2011.
Zona Euro va beneficia de o creştere de 0.9% în 2010 şi 1.7% în anul următor. Japonia ar trebui să profite de creşterea puternică din restul Asiei, dar cererea internă mică va limita activitatea economică - plus 1.8% pentru 2010 şi 2.0% în 2011 .
Pentru statele emergente este dat un pronostic cu totul diferit. China se poate aştepta la o creştere cu 10%, iar India cu peste 7%.
OECD crede că economia Braziliei va creşte cu cinci procente anul următor, după stagnarea din 2009.
Rusia, de asemenea, se apreciază că se va bucura de aceeaşi îmbunătăţire la anul.
Antena3.ro

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close