Antena 3 CNN Economic Biz News Băsescu crede că împrumutul de la FMI e soluţia pentru evitarea recesiunii

Băsescu crede că împrumutul de la FMI e soluţia pentru evitarea recesiunii

Băsescu crede că împrumutul de la FMI e soluţia pentru evitarea recesiunii
Sursa foto: Traian Basescu
11 Mar 2009   •   14:39

Nimănui nu ar trebui să-i fie frică de FMI iar reacţiile dure ale unor politicieni sunt simple exerciţii de critică, spune preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a declarat la Radio România Actualităţi că ajutorul extern este soluţia pentru evitarea recesiunii în ţara noastră.

Traian Băsescu susţine că împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional va fi unul pe termen mediu şi va avea o dobândă mică. A evitat însă să dea o sumă, cu toate că a prezentat multe detalii despre posibilul acord.

Traian Băsescu a explicat şi faptul că România nu va negocia tranşele de împrumut cu FMI. De asemenea nu vom fi obligaţi să lua toţi banii puşi la dispoziţie de FMI, dacă se va dovedi că ne descurcăm cu mai puţin.

Băsescu a trimis din nou o săgeată la adresa guvernului Tăriceanu.

Şeful statului a dezvăluit totodată că, în vara lui 2008, Guvernul a fost avertizat de Comisia Europeană cu privire la faptul că modul în care gestionează bugetul va mări deficitul bugetar. Dată fiind această avertizare, fostul Guvern nu are, în opinia preşedintelui, nicio scuză pentru starea dezastruaosă în care a lăsat bugetul.

Preşedintele spune că, la fel ca alţi politicieni, el nu ar fi vrut să apeleze la un acord cu FMI. Totuşi, spre deosebire de anii '90, în prezent se vorbeşte de un împrumut "de ordinul miliardelor".

Potrivit lui Băsescu, până nu se termină evaluările, nimeni nu poate spune cu exactitate la cât se ridică suma.

Băsescu a dat asigurări că un eventual acord cu FMI nu va duce automat la creşterea taxelor.

O delegaţie a FMI a venit la Bucureşti, într-o vizită de două săptămâni, pentru a discuta un acord care va fi parte a unui program de finanţare multilaterală, susţinut de Uniunea Europeană, Banca Mondială şi alte instituţii financiare internaţionale.



Citiţi transcriptul emisiunii de la Radio România Actualităţi pe Monitoring Media

Antena 3

×
Subiecte în articol: recesiune economica FMI
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close