Antena 3 CNN Economic Biz News Economia britanică, în cel mai grav declin din ultimii 30 de ani

Economia britanică, în cel mai grav declin din ultimii 30 de ani

Economia britanică, în cel mai grav declin din ultimii 30 de ani
Sursa foto: Gordon Brown, premier Marea Britanie
24 Ian 2009   •   21:23

Guvernul Marii Britanii a trebuit să recunoască faptul că ţara a intrat, oficial, în recesiune, din cauza unei scăderi economice în două trimestre consecutive. A doua jumătate a anului 2008 a reprezentat pentru Marea Britanie cel mai mare declin economic începând cu anul 1980.
Criza financiară a lovit din plin statul britanic, acesta confruntându-se cu scăderea indicatorilor economici şi falimentul a numeroase companii. Conform Bloomberg, Produsul Intern Brut s-a diminuat în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie din trecut cu 1,5%, în condiţiile în care guvernul Brown îşi propusese un 1,2%, cifră anticipată şi de analiştii economici. Ţara se află în recesiune, fapt ce se reflectă şi în cursul monedei naţionale, lira sterlină, şi în indicii bursieri.
O altă mare problemă a economiei Marii Britanii este instabilitatea bancară. Conform sursei citate, guvernul britanic ar putea fi obligat să efectueze un al doilea "bail-out" în doar trei luni pentru a salva o bancă, bugetul statului primind o nouă lovitură foarte puternică dacă acest lucru se va întâmpla. Primul ministru al Marii Britanii, Gordon Brown, a anunţat vineri că se va lupta cu toate armele posibile pentru a stopa, sau cel puţin pentru a calma criza.
"Încă două sau trei trimestre ca acestea şi vorbim de depresiune, nu de recesiune", a avertizat Stewart Robertson, economist la Aviva InvestorEco.
Foto: my.telegraph.co.uk
Antena3.ro

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close