Antena 3 CNN Economic Biz News Erste: Acordul cu FMI va continua. România are puţine opţiuni în pactul fiscal european

Erste: Acordul cu FMI va continua. România are puţine opţiuni în pactul fiscal european

Erste: Acordul cu FMI va continua. România are puţine opţiuni în pactul fiscal european
Sursa foto: Foto: Mediafax
27 Apr 2012   •   18:34

România va continua relaţia cu FMI şi UE, întrucât are puţine alternative în cadrul pactului fiscal european, iar liderii USL par să fie în favoarea continuării acordului potrivit analiştilor Erste, care nu se aşteaptă la o creştere semnificativă a costurilor de împrumut ale statului, scrie Mediafax.

FMI a anunţat amânarea evaluării acordului de împrumut, discuţiile urmând să continue la nivel tehnic.
   
Căderea Guvernului nu va avea implicaţii negative asupra ratingului, atât timp cât continuă consolidarea fiscală, chiar dacă într-un ritm mai lent, afirmă analiştii Erste.
   
Analistul Moody's Atsi Sheth a declarat că perspectiva stabilă a ratingului României include deja incertitudinile politice care vor persista pe parcursul anului electoral, iar orice guvern, nou sau interimar, va face efortul de menţinere a sprijinului din partea FMI şi UE.
   
Totodată, rezervele valutare semnificative ale BNR (de 35 de miliarde de euro, acoperind nouă luni de importuri), ar putea fi crescute, dacă banca centrală trage bani din acordul preventiv cu FMI, notează analiştii grupului, care spun că este posibilă o creştere foarte uşoară pe termen scurt a costurilor de împrumut ale statului.
   
Erste îşi menţine estimarea de deficit bugetar pentru anul acesta, la 3,4%. Principalele provocări pentru deficitul bugetar din acest an sunt sunt o posibilă creştere a salariilor din sectorul public şi nivelul de anul trecut al deficitului bugetar, care potrivit Eurostat s-a ridicat la 5,2%, peste ţinta stabilită cu UE.
   
Aceste elemente fac foarte dificilă atingerea obiectivului de deficit bugetar de 3% într-un an cu alegeri, consideră analiştii băncii.

×
Subiecte în articol: Erste liderii USL
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close