Antena 3 CNN Economic Biz News EŞEC la summit: statele zonei euro nu s-au decis cu privire la datoria comună. "Vom vorbi când va trece furtuna"

EŞEC la summit: statele zonei euro nu s-au decis cu privire la datoria comună. "Vom vorbi când va trece furtuna"

EŞEC la summit: statele zonei euro nu s-au decis cu privire la datoria comună. "Vom vorbi când va trece furtuna"
Sursa foto: Foto: bloomberg.com
de O.P.    |    09 Dec 2011   •   09:02

Statele din zona euro nu au reuşit să ajungă la un acord, vineri, pentru emiterea, chiar şi într-un viitor îndepărtat, a euroobligaţiunilor pentru mutualizarea datoriilor, a declarat preşedintele UE Herman Van Rompuy, după o noapte de tratative, relatează AFP.

"Nu avem un acord în această noapte pe acest subiect", a recunoscut el în faţa presei la Bruxelles, adăugând că liderii Uniunii monetare au cerut instituţiilor europene să-şi "continue" lucrările pe această temă.

Totuşi, "statele membre ale zonei euro au dat mandat" liderilor instituţiilor europene "să continue activitatea noastră pe tema integrării bugetare" şi a "mutualizării datoriei", a adăugat el.

"Sperăm să reluăm discuţiile pe acest subiect atunci când va trece furtuna", a afirmat el.
 
Euroobligaţiunile sau eurobondurile sunt considerate de numeroşi economişti ca una dintre singurele măsuri care ar putea să calmeze pieţele. Herman Van Rompuy şi preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso au propus să se deschidă uşa înfiinţării lor, chiar şi pe viitor, dar Germania s-a opus categoric.

Berlinul a obţinut, de asemenea, retragerea unei măsuri care figura într-un proiect de declaraţie finală şi anume acordarea statutului de "instituţie de creditare" fondului de salvare financiară a zonei euro, care i-ar fi permis acestuia să îşi multiplice capacităţile de intervenţie prin intermediul Băncii Centrale Europene (BCE).

Fondul de ajutor nu va avea o astfel de licenţă bancară, a afirmat preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care a pledat în zadar în acest sens în ultimele săptămâni, scrie Mediafax.





×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close