Antena 3 CNN Economic Biz News Euro ar putea atinge 4,5 lei de sărbători din cauza crizei politice

Euro ar putea atinge 4,5 lei de sărbători din cauza crizei politice

Euro ar putea atinge 4,5 lei de sărbători din cauza crizei politice
Sursa foto: curs valutar
16 Noi 2009   •   10:37

Părerile analiștilor financiari în ceea ce privește evoluția cursului valutar în următoarea perioadă sunt împarțite. Economistul șef al Raiffeisen Bank e de părere că euro va fi cotat la 4,5 lei, în timp ce analistul financiar Bogdan Baltazar crede că după alegeri România va reveni la normal, iar leul se va întări, fluctuând în intervalul 4,2-4,25 lei/euro, scrie Gardianul.

"În cazul în care vom avea un guvern în deplinătatea lui, presiunea pe curs se va reduce substanțial și vom constata o ușoară apreciere a monedei naționale. În caz contrar, lucrurile se vor complica destul de tare și este posibil să vedem chiar și un curs de 4,5 lei/euro", spune economistul șef al Raifeissen Bank, Ionuț Dumitru.

Totodată, analistul financiar Bogdan Baltazar consideră că după alegerile prezindețiale, leul va fluctua în intervalul 4,2-4,25 lei/euro. 


"Situația în plan politic se va mai calma, vom avea alt Guvern, va veni și următoarea tranșă de la FMI dacă vor fi îndeplinite condiționalitățile prevăzute în acordul cu Fondul și Comisia Europeană", a declarat Baltazar.
Ilie Șerbănescu crede că leul nu se poate majora dacă economia este la pământ.
"Cursul de schimb nu poate face altceva decât face economia, el urmează traseul economiei pe care o reprezintă. Or economia nu merge decât în jos și atunci și cursul va urma același trend. Nu există un interval de oscilție pe care să îl putem prognoza, există doar nivelul actual de la care, pe fundament economic, nu are altă cale decât în jos", a spus Șerbănescu.

Pe de altă parte, analistul financiar Ionel Blănculescu este de părere că după alegeri va urma o perioada de trei ani de ?liniște? în plan politic, iar factorul politic va avea o influență mai redusă asupra mediului economic și financiar românesc.

?Va începe normalizarea cadrului economic și financiar din România. De trei ani România fiind în campanie electorală, s-a observat o dezechilibrare permanentă a cadrului economic și financiar. Acum urmează trei ani de ?liniște?. Totodată vor avea loc noi intrări de capital de la companiile-mamă în România, după ce pe fondul panicii create de declanșarea crizei am asistat la retrageri de capital și de investiții. Aceasta înseamnă un input de valută în România, motiv pentru care nu vom asista la o depreciere masivă a leului, care va intra într-o oarecare doză de stabilitate?, a spus Blănciulescu.

Totodată, analiștii Intesa Sanpaolo Bank prevăd că, în cazul în care economia se va îmbunătăți, nu vom asista la o depreciere masivă a leului.
?Ținând cont de fundamentele economice din acest moment, cursul de echilibru este situat la 4,3-4,4 lei/euro. Nivelul zilnic al cursului este însă influențat atât de cererea importatorilor (și oferta exportatorilor), cât și de aversiunea mai mare sau mai mică față de piețele emergente europene raportate la celelalte piețe emergente. Revenirea apetitului pentru risc în marile economii din lume și din Europa pe măsura ieșirii din recesiune alimentează intrările de capital în România, în condițiile în care deficitul bugetului public atrage capital din afară. După alegerile prezidențiale situația fundamentelor nu se va schimba și ca atare nu există motive pentru care să vedem mișcări ample ale cursului de schimb. În aceste condiții în perioada următoare cursul s-ar putea situa în intervalul 4,29-4,31 lei/euro?, au spus reprezentanții băncii.


Antena3.ro

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close