Antena 3 CNN Economic Biz News Financial Times: Situaţia României este atât de fragilă încât a încheiat un nou acord cu FMI

Financial Times: Situaţia României este atât de fragilă încât a încheiat un nou acord cu FMI

Financial Times: Situaţia României este atât de fragilă încât a încheiat un nou acord cu FMI
Sursa foto: Foto: bcnhealth.com
11 Sep 2011   •   17:14
Statele din Europa Centrală şi de Est au puţine posibilităţi de susţinere a economiei, în contextul actualelor turbulenţe financiare, iar situaţia României este atât de fragilă încât a fost nevoită să încheie un nou acord cu FMI, relatează Financial Times pe blog.

Nervozitatea privind Grecia, şocul demisiei lui Jurgen Stark din consiliul Băncii Centrale Europene dar şi temerile privind viitorul economic şi finanţarea au afectat puternic bursele din Europa Centrală şi de Est.

Îngrijorarea tot mai mare privind încetinirea creşterii economice din Europa de Vest, cea mai mare piaţă de export a statelor din regiune, a amplificat efectul.

Cu excepţia Poloniei, ţările din UE din Europa Centrală şi de Est sunt prea mici pentru a avea un consum intern semnificativ şi depind de cererea din Vest.

„Ungaria este deja împovărată de datorii şi de nevoia unei consolidări fiscale. Situaţia României este atât de fragilă încât a încheiat recent un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional. Alte ţări dispun, de asemenea, de un arsenal limitat. Polonia, unde statul a accelerat împrumuturile din 2009, are un spaţiu redus de manevră, întrucât îndatorarea se apropie de un nivel minim permis prin lege”, se arată în articolul Financial Times.
 

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close