Antena 3 CNN Economic Biz News Grecia, cu un picior în prăpastia falimentului. FMI cere reducerea cheltuielilor

Grecia, cu un picior în prăpastia falimentului. FMI cere reducerea cheltuielilor

Grecia, cu un picior în prăpastia falimentului. FMI cere reducerea cheltuielilor
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de N.B.    |    20 Sep 2011   •   10:24

O conferinţă telefonică purtată, luni seară, între reprezentanţii FMI şi cei ai guvernului elen nu a îmbunătăţit în vreun fel şansele ca Grecia să primească împrumutul de 8 miliarde de euro. Până şi oamenii de rând şi-au pierdut speranţa că situaţia economică va reveni la normal. 

Discuţiile de ieri dintre reprezentanţii guvernului elen şi cei ai instituţiilor internaţionale de credit nu au ajuns la niciun rezultat. Pieţele finanicare din Statele Unite şi Europa au încheiat sesiunea de tranzacţionare pe minus, din cauza temerii că Grecia nu va reuşi să îşi ţină promisiunile.

Reprezentantul FMI pentru Grecia susţine că este nevoie de o reducere substanţială a cheltuielilor din sectorul public şi nu de impunerea unor noi taxe. În plus, oficialul a dat asigurări că cele trei instituţii de credit vor susţine în continuare Grecia.

În ciuda acestui lucru, veştile nu sunt deloc bune pentru greci. Conform ultimelor estimări, economia elenă va scădea anul acesta cu 5,5%, urmâmd ca în 2012 să mai piardă alte 2,5 procente.

Cu o rată de şomajului de 16% şi cu taxe şi impozite tot mai mari, grecii încep să îşi piardă încrederea că ţara lor se mai poate salva de la faliment.

Cu toate acestea, dacă Grecia nu îşi va respecta angajamentele şi nu va primi următoarea tranşă a împrumutului, ţara va intra în incapacitate de plată, guvernul de la Atena nemaivând bani pentru salariile bugetarilor.

 

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close