Antena 3 CNN Economic Biz News Japonia iese din recesiune

Japonia iese din recesiune

Japonia iese din recesiune
Sursa foto: japonia
17 Aug 2009   •   11:31

Japonia a anunţat ieşirea din cea mai lungă perioadă de recesiune. Economia niponă a înregistrat, în trimestrul al doilea, o creştere economică de 0,9 la sută faţă de primele trei luni ale anului. Potrivit premierului nipon, depăşirea crizei s-a realizat prin relansarea comerţului exterior. Japonia este, după Germania şi Franţa, a treia mare ţară industrializată care a ieşit din recesiune.

Japonia a înregistrat, în trimestrul al doilea, o creştere economică de 0,9% faţă de primele trei luni ale anului. Astfel, economia niponă a ieşit din cea mai severă recesiune de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, după 5 trimestre de scădere a Produsului Intern Brut. În termeni anuali, economia Japoniei, a doua la nivel mondial, a crescut în trimestrul al doilea cu 3,7%.

Programul masiv de stimulare al guvernului a ajutat la creşterea cheltuielilor populaţiei, dar ce este cel mai important este creşterea exporturilor. Creşterea economică ar putea continua în Japonia datorită creşterii producţiei companiilor, stimulată de cererea la export şi de măsurile de stimulare a economiei implementate de guvernele din întreaga lume.

Deşi semnalele sunt optimiste, rata şomajului continuă să fie la cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani şi preţurile de consum au avut o scadere record în luna iunie. De aceea, economiştii au îndemnat la prudenţă, subliniind că o mare parte din măsurile "anticriză" din cele mai mari economii ale lumii vor expira în următoarele luni.

Mai multe economii importante ale lumii, precum Germania şi Franţa, au ieşit din recesiune în al doilea trimestru al anului, ceea ce sugerează că economia mondială îşi revine. PIB-urile Germaniei şi al Franţei, cele mai mari economii din Europa, au crescut fiecare cu 0,3% în perioada aprilie-iunie.
Antena3

×
Subiecte în articol: japonia recesiune economica
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close