Antena 3 CNN Economic Imobiliare Chiriaşii ANL vor putea să-şi cumpere locuinţele şi prin programul Prima Casă

Chiriaşii ANL vor putea să-şi cumpere locuinţele şi prin programul Prima Casă

Chiriaşii ANL vor putea să-şi cumpere locuinţele şi prin programul Prima Casă
Sursa foto: anl
23 Feb 2010   •   10:03

Miniştrii se reunesc marţi în şedinţă la Palatul Victoria. Pe agendă figurează şi un act normativ privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.

Nu mai puţin de 20.000 de chiriaşi ai Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe ar putea deveni proprietari în acest an. Şi asta întrucât cei care vor să aplice pentru un credit imobiliar sunt acceptaţi de bănci şi dacă au salarii cuprinse între 140 şi 310 euro.

Toţi cei care vor să-şi achiziţioneze o locuinţă construită de stat trebuie să ştie că valorile de referinţă stabilite de ANL în acest an se situează în jurul a 19.000 de euro pentru o garsonieră, 27.000 de euro pentru un apartament cu două camere, respectiv 36.000 de euro pentru trei camere. Pe scurt, preţul pe metru pătrat al locuinţelor ANL este de până la trei ori mai mic faţă de nivelul pieţei, respectiv de 478 de euro, scrie Jurnalul Naţional.

Un chiriaş ANL care doreşte să devină proprietar pe o garsonieră, de pildă, şi dispune de un avans minim de 5% din valoarea locuinţei, va avea nevoie de un împrumut de circa 18.000 de euro. Pentru a-i fi acordat de bancă, chiriaşul trebuie să câştige între 140 şi 170 de euro pe lună, adică jumătate faţă de salariul mediu net pe economie. El va plăti o rată lunară cuprinsă între 85 şi 100 de euro, la o perioadă de rambursare de 30 de ani. În condiţiile în care locuinţele ANL se vând la preţuri considerabil mai mici decât cele cerute în prezent pentru apartamentele vechi sau cele noi, dezvoltatorii imobiliari se tem că cea mai mare parte a fondurilor alocate programului ?Prima Casă? va merge către achiziţia de locuinţe construite de stat, mai scrie Jurnalul Naţional.

Antena 3

×
Subiecte în articol: anl locuinte prima casa
Parteneri
Sursa infectării în cazul marelui actor Florin Piersic
x close